Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C

Japán-magyar talajgyakorlatok

2024. május 16. 22:15
Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében négy művész – Néma Júlia, Czigány Ákos, Aso Rando valamint Hioki Tetsuya hozott létre alkotásokat, melyek középpontjában a föld állt. Nem véletlenül: a kerámiaművészek felkeresték egymás országát, és talajmintákat gyűjtöttek, amelyekből aztán később a műalkotások készültek. A kiállított tárgyak különlegessége tehát, hogy a magyar alkotások japán földből (a Mino régióból), a japán alkotások pedig magyar földből (a Balaton-felvidékről) állnak össze. 

A tárlatot csütörtök délután japán részről Ono Hikariko, a szigetország nagykövete nyitotta meg. A diplomata most járt először Veszprémben, felkereste a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, és megtapasztalta, milyen erős a művészeti irányzatok hagyománya Magyarországon. Mint mondta, bár földrajzilag nagy távolság választja el országainkat, de a kulturális együttműködések révén ez áthidalható. Ráadásul az együttműködés nemcsak egymáshoz hozott közelebb minket a nagykövet szerint, mert más kultúrák megismerése, új gondolatok befogadása a saját kultúránknak is új dimenzióit nyithatja meg előttünk. A követségen kíváncsian várják, hogy a közös tapasztalatok milyen további együttműködéseket szülnek.

A közös munka előjelei Porga Gyula polgármester szerint is látszanak már, ennek alapjait a személyes kapcsolatok jelentik majd a városvezető szerint. Porga szerint jól látszik az, hogy az Európa Kulturális Fővárosa év után is számos program folytatódott, megvan az igény és a szellemi kör is ezek fenntartására. 2023-ban több japán program is gazdagította a kulturális évadot, és a létrejött jó kapcsolatok a jövőben is alapját jelenthetik a közös programoknak.

Ono Hikariko, Japán nagyköveteOno Hikariko, Japán nagykövete

A kiállított tárgyakról Hayashi Izumi kurátor, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum szakmai vezetője beszélt. Mint mondta, a művészek különös érzékenységgel rendelkeznek, képesek arra, hogy meglássanak és kiemeljenek olyan pillanatokat, akár természeti jelenségeket, amelyek mellett a hétköznapi emberek elmennének. Meglátják a lehetőséget a földben, és képesek bemutatni annak akár időbeli változásait is, amit alkotásba foglalnak és érthetővé tesznek a közönség számára. A kiállító művészek a földet választották anyagul – bejárták egymás országait, inspirálódtak, merítettek az élményekből, és bár egymás nyelvét nem beszélték, a művészeten keresztül nagyon is megértették egymást. A megtekinthető munkák apró szépségek felfedezéseiből születtek, a műalkotások beszélnek hozzánk, ahogy az alkotóikhoz is beszéltek, és ahogy az alkotók rajtuk keresztül szólnak hozzánk. A mi dolgunk csak annyi, hogy nyitott füllel és nyitott szívvel hallgassuk meg mondanivalójukat. 

A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg Veszprémben, októberben pedig Japánba utazik, és Tajimiben, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum lesz látható. 

Kapcsolódó cikk
Csepp a kőtengerben
Folyékony föld címmel nyílt kiállítás Néma Júlia kerámiamunkáiból a Dubniczay-palotában szombaton.
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. tegnap 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. tegnap 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.