Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Japán-magyar talajgyakorlatok

2024. május 16. 22:15
Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében négy művész – Néma Júlia, Czigány Ákos, Aso Rando valamint Hioki Tetsuya hozott létre alkotásokat, melyek középpontjában a föld állt. Nem véletlenül: a kerámiaművészek felkeresték egymás országát, és talajmintákat gyűjtöttek, amelyekből aztán később a műalkotások készültek. A kiállított tárgyak különlegessége tehát, hogy a magyar alkotások japán földből (a Mino régióból), a japán alkotások pedig magyar földből (a Balaton-felvidékről) állnak össze. 

A tárlatot csütörtök délután japán részről Ono Hikariko, a szigetország nagykövete nyitotta meg. A diplomata most járt először Veszprémben, felkereste a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, és megtapasztalta, milyen erős a művészeti irányzatok hagyománya Magyarországon. Mint mondta, bár földrajzilag nagy távolság választja el országainkat, de a kulturális együttműködések révén ez áthidalható. Ráadásul az együttműködés nemcsak egymáshoz hozott közelebb minket a nagykövet szerint, mert más kultúrák megismerése, új gondolatok befogadása a saját kultúránknak is új dimenzióit nyithatja meg előttünk. A követségen kíváncsian várják, hogy a közös tapasztalatok milyen további együttműködéseket szülnek.

A közös munka előjelei Porga Gyula polgármester szerint is látszanak már, ennek alapjait a személyes kapcsolatok jelentik majd a városvezető szerint. Porga szerint jól látszik az, hogy az Európa Kulturális Fővárosa év után is számos program folytatódott, megvan az igény és a szellemi kör is ezek fenntartására. 2023-ban több japán program is gazdagította a kulturális évadot, és a létrejött jó kapcsolatok a jövőben is alapját jelenthetik a közös programoknak.

Ono Hikariko, Japán nagyköveteOno Hikariko, Japán nagykövete

A kiállított tárgyakról Hayashi Izumi kurátor, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum szakmai vezetője beszélt. Mint mondta, a művészek különös érzékenységgel rendelkeznek, képesek arra, hogy meglássanak és kiemeljenek olyan pillanatokat, akár természeti jelenségeket, amelyek mellett a hétköznapi emberek elmennének. Meglátják a lehetőséget a földben, és képesek bemutatni annak akár időbeli változásait is, amit alkotásba foglalnak és érthetővé tesznek a közönség számára. A kiállító művészek a földet választották anyagul – bejárták egymás országait, inspirálódtak, merítettek az élményekből, és bár egymás nyelvét nem beszélték, a művészeten keresztül nagyon is megértették egymást. A megtekinthető munkák apró szépségek felfedezéseiből születtek, a műalkotások beszélnek hozzánk, ahogy az alkotóikhoz is beszéltek, és ahogy az alkotók rajtuk keresztül szólnak hozzánk. A mi dolgunk csak annyi, hogy nyitott füllel és nyitott szívvel hallgassuk meg mondanivalójukat. 

A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg Veszprémben, októberben pedig Japánba utazik, és Tajimiben, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum lesz látható. 

Kapcsolódó cikk
Csepp a kőtengerben
Folyékony föld címmel nyílt kiállítás Néma Júlia kerámiamunkáiból a Dubniczay-palotában szombaton.
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.