Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C

A honvédelem napja a magyar társadalom napja is

2024. május 18. 14:17
Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái.

A magyar honvédelem napja, amelyet minden év május 21-én ünneplünk, különleges jelentőséggel bír Magyarország történelmében és jelenében egyaránt. Ez a nap az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat egyik legkiemelkedőbb eseményére, Buda várának visszafoglalására emlékeztet, amely a Görgey Artúr vezette honvédseregnek köszönhető. A magyar honvédelem napja nem csupán történelmi hőseink tiszteletét fejezi ki, hanem a jelenkor magyar katonáinak és védelmi erőinek elkötelezettségét és áldozatvállalását is ünnepli. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk nemzeti büszkeségünk gyökereiről, a honvédelem fontosságáról és azokról az értékekről, amelyekre a magyar haderő épül: a bátorság, az elhivatottság és a hazaszeretet.

Ezen gondolatok mentén szólt a jelenlévőkhöz Pék Tibor ezredes, a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Légi Irányítási központjának parancsnoka is.

,, A magyar honvédelem napja minden katona és honvédelem ügyét szívén viselő magyar állampolgár ünnepe kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség és az egész magyar társadalom életében. Méltó szimbóluma, kifejezője annak az össztársadalmi törekvésnek, amelyet úgynevezett honvédelem” – kezdte az ezredes.

Illetve beszédében kiemelte: a válságos időkben egyetlen menekülési út van, az, hogy megteszünk, amit kell, felülkerekedünk a feladatokon, legyőzzük őket.

Pék Tibor példázva elődeik hőstetteit, részletesen beszámolt Buda várának visszaszerzésének történelmi mozzanatairól is, végül az alábbi sorokkal zárta gondolatait:

,,Manapság, amikor a szomszédunkban háború dúl, ne feledjük, hogy még inkább szükség van a szolgálatunkra, hogy biztonságban tudhassuk hazánkat és családjainkat. Legyünk büszkék magunkra, és mindennapi szolgálatunk során tekintsünk példaként a bátor elődökre, és ne feledjük esküjüket a hazáért.”

Az eseményen részt vett dr. Udvardy György érsek, Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Dr. Gajda Viktória főigazgató asszony, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal ügyvezetője, a társfegyveres szervek képviselői, több társadalmi és civil szervezet, valamint a nyugállományú klubok képviselői, és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságtól Bencsik Péter alezredes is.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.