Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C

Egy egész csapat kapta a Pro Civitate díjat

2024. május 20. 10:58
Abban, hogy mennyire lesz jó vagy jobb az életünk, néha sokkal nagyobb szerep jut a körülöttünk élő embertársainknak, mint a politikának. Jól igazolják ezt a hivatalos baráti körök is, melyek az összetartozás élményét, az odafigyelést adják nekünk. Nem véletlen, hogy idén egy ilyen csapat nyerte el a Pro Civitate díjat.

Szombaton 17. alkalommal rendezték meg a veszprémi Civil Napot az Erzsébet ligetben, ahol a helyi civil szféra szereplői képviseltették magukat, bemutatkozva a szélesebb közönségnek és egy örülve a közös együttlétnek. Az eseményen ezúttal sem maradtak el a már hagyományos halászlé főzőverseny, a zenés-táncos programok, a jógabemutató, illetve az esti koncert, valamint a város életében kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként járó Pro Civitate díjat is átadták.

Porga Gyula polgármester ennek kapcsán kifejtette, a tavalyi esztendő lényegében egy egész éves ünnepségsorozat volt, s az, hogy mennyit tudunk ebből átvinni a következő évekre, elsősorban a veszprémieken és az itt lévő civileken múlik, akik maguk is alakítják a város életét.

Ez kifejezetten igaz a Veszprémi Újtelepi Baráti Körre, mely idén elnyerte a díjat.

A Veszprémi Újtelepi Baráti Kör a veszprémi Újtelep városrészen és környékén élőket fogja össze. A szervezetet 2008-ban alapították 19 fővel, melynek létszáma azóta folyamatosan növekedett. Jelenleg 44 fő aktív taggal rendelkezik. A szervezet akkori vezetője Rák Benő volt, aki néhány év múlva átadta a Baráti Kör vezetését Godzsa Zoltánnak. Jelenleg Auerbach Attila irányítja a szervezetet.

Céljuk a veszprémi újtelepi közösség formálása, személyes, társadalmi és kulturális kapcsolatok kiépítése, az általános műveltség fejlesztése, valamint hazánk alaposabb megismerése. Ennek szellemében tevékenykedik a közösség. A Baráti kör a tagság igénye alapján kéthetente találkozik, melynek bázisa a Veszprém, Pipacs u. 22. szám alatt van. Kulturális programjaik széles spektrumában szerepelnek az előadások, melyeket neves és közismert szakemberek tartanak. A meghívott előadók az élet minden területéről érkeznek, így újabb ismereteket szereznek a tagok például az orvostudomány, az irodalom, a növényvédelem vagy akár a borászat területén.

Auerbach Attila, a Baráti Kör elnöke Porga GyulávalAuerbach Attila, a Baráti Kör elnöke Porga Gyulával

Rendszeres programok között szerepel a színházlátogatás, illetve a városi rendezvényeken való részvétel. A tavalyi év EKF rendezvényein is aktív jelenlétet tanúsítottak, melyek közül néhány példa: a Nyitó ünnepség, Civil napi főzés, sárkányépítés, Kenyérsütés a múzeumnál, Völgy híd ünnep és Gizella nap. A Baráti Kör jó kapcsolatot ápol a Hársfa óvodával, ahol a parkrendezési és szakipari munkával segítenek. A társaság nagy gondot fordít az egészséges életmódra is, évente több alkalommal szerveznek gyalogos túrákat a környéken, továbbá kirándulásokat, ahol magyar városok nevezetességeit tekintik meg.

A szervezet társadalmi szerepvállalása példaértékű, hiszen sokrétű rendezvényeikkel hozzájárulnak Veszprém identitásának megőrzéséhez.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.