Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Megkezdődött az utcai lámpatestek cseréje

2024. május 22. 13:38
Nyár végéig mind a hétezer utcai világítótestet új, korszerű, energiatakarékos változatra cserélik Veszprémben.

Az új, energiatakarékos LED világítótestektől hatvan százalékos megtakarítást vár a városvezetés, ami ötszáz család éves fogyasztásával összemérhető mennyiségű energia fel nem használását jelenti. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy a spórolás nem a világítás rovására történik, sőt, a kivitelező javulást ígér ezen a téren. Többféle lámpát szerelnek fel, másféle világítótestek kerülnek a műemlék környezetbe, másfélék a terekre, megint mások a lakótelepre. Lesznek olyan helyek, ahol okosmegoldásokat is alkalmaznak: olyan világítótesteket, amelyek fényereje csökkenthető tizenegy és négy között. A változás az emberi szem számára nem észlelhető, a város közös kasszájában viszont annál inkább. 

Nagy hangsúlyt fektetnek az úgynevezett konfliktuszónákra: ezek azok a területek, ahol a közlekedés során különösen fontos a jó láthatóság, például a gyalogátkelők, kereszteződések. Az ígéretek szerint az ide helyezendő új lámpatestek fényénél a sötét ruházat is jobban látható lesz, mint korábban. 

A témában Porga Gyula polgármester kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: az elmúlt években folyamatosan fejlődött a veszprémi infrastruktúra: lecserélték a buszparkot, nagy útfelújítási program zajlott, ezúttal pedig a közvilágítás kerül sorra. A polgármester a lakosság türelmét is kéri, hiszen a nyár végéig tartó munkálatokat a közutakról, emelőkosaras autókkal végzik, ami lassíthatja a forgalmat az érintett szakaszokon. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.