Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdődött az utcai lámpatestek cseréje

2024. május 22. 13:38
Nyár végéig mind a hétezer utcai világítótestet új, korszerű, energiatakarékos változatra cserélik Veszprémben.

Az új, energiatakarékos LED világítótestektől hatvan százalékos megtakarítást vár a városvezetés, ami ötszáz család éves fogyasztásával összemérhető mennyiségű energia fel nem használását jelenti. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy a spórolás nem a világítás rovására történik, sőt, a kivitelező javulást ígér ezen a téren. Többféle lámpát szerelnek fel, másféle világítótestek kerülnek a műemlék környezetbe, másfélék a terekre, megint mások a lakótelepre. Lesznek olyan helyek, ahol okosmegoldásokat is alkalmaznak: olyan világítótesteket, amelyek fényereje csökkenthető tizenegy és négy között. A változás az emberi szem számára nem észlelhető, a város közös kasszájában viszont annál inkább. 

Nagy hangsúlyt fektetnek az úgynevezett konfliktuszónákra: ezek azok a területek, ahol a közlekedés során különösen fontos a jó láthatóság, például a gyalogátkelők, kereszteződések. Az ígéretek szerint az ide helyezendő új lámpatestek fényénél a sötét ruházat is jobban látható lesz, mint korábban. 

A témában Porga Gyula polgármester kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: az elmúlt években folyamatosan fejlődött a veszprémi infrastruktúra: lecserélték a buszparkot, nagy útfelújítási program zajlott, ezúttal pedig a közvilágítás kerül sorra. A polgármester a lakosság türelmét is kéri, hiszen a nyár végéig tartó munkálatokat a közutakról, emelőkosaras autókkal végzik, ami lassíthatja a forgalmat az érintett szakaszokon. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.