Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C

A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben

2024. május 24. 14:40
A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve program keretében a ,,21. századi szakképző intézményfejlesztési program - Veszprémi Szakképzési Centrum” című projekt a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyének megújítását célozza. A program hosszú távú célja, hogy a fejlesztés részeként megújuló szakképző iskolák a középfokú oktatáson belül vonzó alternatívát nyújtsanak a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára.

Pap MátéPap Máté

A sajtótájékoztatót Pap Máté, a VSZC kancellárja nyitotta meg, aki azokról a lehetőségekről beszélt, amelyek a szakképzésben rejlenek. Több célt is megfogalmaztak az évek során, amik mind az ágazat fejlesztését és modernizálást szolgálják, amelyhez a kancellár úgy gondolja, Veszprémben tökéletes támogató közösséget találtak.

,,A veszprémi siker kulcsa az, hogy Veszprémben olyan vezetők vannak, akik nagyon ambiciózus, ugyanakkor közérthető célokat tudnak megfogalmazni, ezekért a célokért mindent megtesznek, és amikor egy-egy politikai vagy szakmai döntést meghoznak, akkor mindig az itt élő emberek érdekeit tekintik elsődlegesnek,, - fogalmazott Pap Máté.

A szakképzés fontosságát az utóbbi években mutatja az is, hogy bizonyos szakokra tízszeres túljelentkezés van, ezért is határoztak úgy, hogy a 2200 négyzetméteres tanműhelyt teljes mértékben felújítják a következő másfél évben. A komplexumot több iskola is használja, nemcsak a Táncsics Mihály technikum, és amellett, hogy ez a komplexum megújul, több, mint másfél milliárd forint támogatásból gyarapítják majd az eszközparkot is, valamint taneszközöket, digitális eszközöket is beszereznek.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is a szakképzés fejlődéséről beszélt és azokról az aspektusokról, melyeknek köszönhetően elindult a VSZC nagyszabású fejlesztése.  

,,Jó látni azt, hogy vannak Veszprémben olyan vállalkozók, akik velünk együtt arra törekednek, hogy elérjük a céljainkat, illetve kiemelkedően fontos, hogy maga a Magyar Állam is a szövetségesünk, amely szintén támogatja az ambícióinkat. Három terület van, amin elsődlegesen javítanunk kell: az infrastruktúra megújítása, a városi közszolgáltatások, a városi szolgáltatások erősítése, illetve a helyi közösségünk megerősítése. A Veszprémi Szakképzési Centrum projektje előremutató mindegyikben, hiszen a magyarországi szakképzés hatalmas változásokon megy át, abszolút pozitív irányú változások zajlanak a szférában” – fejtette ki a polgármester.

Pölöskei Gáborné, helyettes államtitkárPölöskei Gáborné, helyettes államtitkár

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a négy éve kezdődött munkáról beszélt, amely során arra törekednek, hogy a kormány támogatásával a szakképzést átalakítsák. Mindezt három pillérre alapozzák, a tananyagra, illetve a módszertan megújítására, a humánerőforrás megteremtésére és az infrastruktúra-fejlesztésre. 

Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kifejtette, az építészetben is nagy átalakulások mennek végben, ahogy a szakképzésben is, az ilyen projektekben, mint például a Veszprémi Szakképzési Centrum projektje találkozhat a két ágazat, hogy egy igazi minőségi fejlesztés jöjjön létre.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és kormánybiztosOvádi Péter, országgyűlési képviselő és kormánybiztos

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a veszprémi közösséget méltatta, mint elmondta:

,,Csak csapatmunkával lehet elérni azt az eredményt, hogy ma már egy olyan szakiparkunk van, amire az egész országban büszkék lehetünk, és ez erősíti Veszprém és térségének a versenyképességét, és természetesen erősíti Veszprémet. Ez a mai ünnepség is azt mutatja, hogy Veszprémben lehet álmodni, és az álmokat valóra lehet váltani, hogyha megfelelő partnereket találnak ebben.”

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszterDr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter a kiindulópontról beszélt, 2020 decemberéről, amikor az Európai Unió tagállamainak állam és kormányfői, köztük a magyar miniszterelnök is megállapodott abban, hogy az akkor éppen tomboló koronavírus járvány gazdasági hatásainak kivédésére egy külön alapot hoznak létre, akkor az volt a cél, hogy egy válságot ne a katasztrófaként, hanem előnyként lehessen megélni.

,,Ezek a projektek mutatják azt, hogy igenis az Európai Unió és Magyarország tud együtt dolgozni, vannak olyan közös érdekeink, amelyek nemcsak a veszprémiek, nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok érdeke is” – emelte ki a miniszter.

A beszédek végén ünnepélyes keretek között időkapszulát helyezett el dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony, Perényi Lóránt, helyettes államtitkár, valamint Pap Máté kancellár.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.