Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért

2024. május 24. 23:14
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg.

Dr. Temesvári Balázs, a közüzemi szolgáltató vezérigazgatója a rendezvény pénteki napján emlékeztetett, rendezvényük fő célja, hogy a fenntarthatóság eszméjét a mindennapokban is fogyaszthatóvá tegyék az emberek számára, hogy az ne csak egy jól csengő filozófia legyen, hanem kézzel fogható tettekben manifesztálódjon is. Ezt különböző játékos, izgalmas és érdekes megoldásokkal szeretnék elérni, partnereikkel olyan fogásokat és fortélyokat bemutatva, amelyeket bárki könnyedén elsajátíthat és alkalmazhat.

Domokos Endre, Brányi Mária, Temesvári BalázsDomokos Endre, Brányi Mária, Temesvári Balázs

Erre egyre nagyobb szükség is van, hiszen a klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük immár a saját bőrünkön is, miközben apróbb, de jelentős lépésekkel a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, a városüzemeltetés vagy akár a közterületeink elrendezésének területén mérsékelhetők lehetnének ezek a hatások.

A környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester is, felhívva a figyelmet arra, ahhoz, hogy jó életminőségre tegyünk szert, illetve szinten tartsuk azt, nemcsak jó munkahelyekre, jó oktatásra és jó jövedelemre van szükség, hanem élhető környezetre is, amiért egyre inkább tennünk kell.

Ennek eszköze elsősorban a példamutatás, az edukálás és a disszeminálás, amelyhez az idei évben a fő segítséget a Pannon Egyetem nyújtja, mint az ökotudatos gondolkodás egyik fő harcosa és az akadémiai tudás birtokosa. A Fenntarthatóság MindenKOR rendezvénye emellett azért is fontos, mert ilyenkor a városi élettér valamennyi, témához kapcsolódó szereplője jelen van és igyekszik átadni tudását a legfiatalabbtól kezdve a legidősebb generációnak is, megmutatva azt is, hogy a legnagyobb hatást összefogással tudjuk elérni.

A Kolostorok és Kertek rendezvényterén zajló, kétnapos esemény első napján elsősorban a diákokat várták a szervezők – tudtuk meg Domokos Endrétől, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docensétől. Ezen a napon összesen 650 diák és kísérőik járhatták végig szervezett formában a 14 állomásos rendezvényt. A 14 állomás a körkörös gazdaság egy-egy olyan elemét mutatja be, amelyek segítenek megvédeni a környezetünket: ilyenek például az élelmiszerek eltarthatóságának ismérvei, a csomagolásmentes vásárlás, az élelmiszer-ellátáshoz szükséges vízgazdálkodás és a hulladékgazdálkodás, de a komposztálásról és a szelektív gyűjtésről is többet megtudhatnak a résztvevők. „A célunk az, hogy a diákok a lehető legrészletesebb betekintést kapjanak a folyamatokba” – árulta el Domokos.

A program szombati napján pedig bárki betekinthet a völgybe és felteheti kérdéseit, aki érdeklődik a téma iránt és szeretne jobban odafigyelni a környezetére.

Közösségi komposztálókkal gazdagodott a város
A fenntarthatóság jegyében, a rendezvény témájához kapcsolódva egy új kezdeményezésről is beszámolt a VKSZ Zrt: a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynöksének köszönhetően ugyanis a közüzemi szolgáltató stakeholder lett egy olyan nemzetközi projektben, amely kifejezetten a komposztálás és a biohulladék felhasználásának modern megoldásait célozza meg. Ehhez kapcsolódóan, Csík Richárd és Kovács Áron önkormányzati képviselők segítségével két veszprémi kertbarát közösséget sikerült meggyőzniük arról, hogy ne csak a kertbarátság, hanem a komposztálás is legyen a mindennapjaik része. Ehhez egy-egy komposztládát kapnak most a VKSZ Zrt-től.

Ugyanakkor nemcsak edényeket kap a két közösség, Baráth Gabriella, a KDRIÜ vezető projektkoordinátora elmondta, szemléletformáló tevékenységeket – képzéseket – is szerveznek, a komposztálókat pedig komposztmesterek fogják kezelni. Emellett egy digitális felületet is létrehoztak, ahol minden fontos információ elérhető. Mint mondta, bíznak benne, hogy a közösségi komposztálók beválnak és minél többen tanulják meg, hogy a zöldhulladék nem egyszerű szemét, hanem rengeteg értékes tápanyaggal bír (ezért se a kommunális gyűjtőedényekbe tegyük), hosszú távon pedig újabb közösségeket tudnak bevonni a projektbe.

Bertalan Melinda
Vámosi Patrik
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.