Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C

Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért

2024. május 24. 23:14
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg.

Dr. Temesvári Balázs, a közüzemi szolgáltató vezérigazgatója a rendezvény pénteki napján emlékeztetett, rendezvényük fő célja, hogy a fenntarthatóság eszméjét a mindennapokban is fogyaszthatóvá tegyék az emberek számára, hogy az ne csak egy jól csengő filozófia legyen, hanem kézzel fogható tettekben manifesztálódjon is. Ezt különböző játékos, izgalmas és érdekes megoldásokkal szeretnék elérni, partnereikkel olyan fogásokat és fortélyokat bemutatva, amelyeket bárki könnyedén elsajátíthat és alkalmazhat.

Domokos Endre, Brányi Mária, Temesvári BalázsDomokos Endre, Brányi Mária, Temesvári Balázs

Erre egyre nagyobb szükség is van, hiszen a klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük immár a saját bőrünkön is, miközben apróbb, de jelentős lépésekkel a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, a városüzemeltetés vagy akár a közterületeink elrendezésének területén mérsékelhetők lehetnének ezek a hatások.

A környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester is, felhívva a figyelmet arra, ahhoz, hogy jó életminőségre tegyünk szert, illetve szinten tartsuk azt, nemcsak jó munkahelyekre, jó oktatásra és jó jövedelemre van szükség, hanem élhető környezetre is, amiért egyre inkább tennünk kell.

Ennek eszköze elsősorban a példamutatás, az edukálás és a disszeminálás, amelyhez az idei évben a fő segítséget a Pannon Egyetem nyújtja, mint az ökotudatos gondolkodás egyik fő harcosa és az akadémiai tudás birtokosa. A Fenntarthatóság MindenKOR rendezvénye emellett azért is fontos, mert ilyenkor a városi élettér valamennyi, témához kapcsolódó szereplője jelen van és igyekszik átadni tudását a legfiatalabbtól kezdve a legidősebb generációnak is, megmutatva azt is, hogy a legnagyobb hatást összefogással tudjuk elérni.

A Kolostorok és Kertek rendezvényterén zajló, kétnapos esemény első napján elsősorban a diákokat várták a szervezők – tudtuk meg Domokos Endrétől, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docensétől. Ezen a napon összesen 650 diák és kísérőik járhatták végig szervezett formában a 14 állomásos rendezvényt. A 14 állomás a körkörös gazdaság egy-egy olyan elemét mutatja be, amelyek segítenek megvédeni a környezetünket: ilyenek például az élelmiszerek eltarthatóságának ismérvei, a csomagolásmentes vásárlás, az élelmiszer-ellátáshoz szükséges vízgazdálkodás és a hulladékgazdálkodás, de a komposztálásról és a szelektív gyűjtésről is többet megtudhatnak a résztvevők. „A célunk az, hogy a diákok a lehető legrészletesebb betekintést kapjanak a folyamatokba” – árulta el Domokos.

A program szombati napján pedig bárki betekinthet a völgybe és felteheti kérdéseit, aki érdeklődik a téma iránt és szeretne jobban odafigyelni a környezetére.

Közösségi komposztálókkal gazdagodott a város
A fenntarthatóság jegyében, a rendezvény témájához kapcsolódva egy új kezdeményezésről is beszámolt a VKSZ Zrt: a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynöksének köszönhetően ugyanis a közüzemi szolgáltató stakeholder lett egy olyan nemzetközi projektben, amely kifejezetten a komposztálás és a biohulladék felhasználásának modern megoldásait célozza meg. Ehhez kapcsolódóan, Csík Richárd és Kovács Áron önkormányzati képviselők segítségével két veszprémi kertbarát közösséget sikerült meggyőzniük arról, hogy ne csak a kertbarátság, hanem a komposztálás is legyen a mindennapjaik része. Ehhez egy-egy komposztládát kapnak most a VKSZ Zrt-től.

Ugyanakkor nemcsak edényeket kap a két közösség, Baráth Gabriella, a KDRIÜ vezető projektkoordinátora elmondta, szemléletformáló tevékenységeket – képzéseket – is szerveznek, a komposztálókat pedig komposztmesterek fogják kezelni. Emellett egy digitális felületet is létrehoztak, ahol minden fontos információ elérhető. Mint mondta, bíznak benne, hogy a közösségi komposztálók beválnak és minél többen tanulják meg, hogy a zöldhulladék nem egyszerű szemét, hanem rengeteg értékes tápanyaggal bír (ezért se a kommunális gyűjtőedényekbe tegyük), hosszú távon pedig újabb közösségeket tudnak bevonni a projektbe.

Bertalan Melinda
Vámosi Patrik
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.