Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve

2024. május 26. 14:35
Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren.

A tavalyi dózsavárosi nyárbúcsúztató rendezvényen merült fel először az ötlet a helyi lakosokban, hogy mi lenne, ha nem csak elbúcsúztatnák a nyarat a városrészben, hanem köszöntenék is. Az igény aztán nagyon hamar értő fülekre talált a városvezetésnél, szombaton pedig az Agóra Kulturális Központ szervezésében megtarthatták a dózsavárosi nyárköszöntőt is.

A rendezvényt sokáig fenyegette a Veszprém mellett kialakuló zivatar, de ez végül nem mosta el a programokat, amiknek a sorát egy gulyásfőző verseny indította, majd a helyi óvodások és iskolások léptek színpadra, este pedig utcabállal fejeződött be.

A megnyitóra kilátogatott Porga Gyula polgármester is, valamint a Dózsaváros két önkormányzati képviselője, Hegedűs Barbara és Halmay Gábor is. Ők mindannyian köszöntötték a megjelenteket és a helyi közösség erejét méltatták.

A szombati napon nem ez volt az egyetlen közösségi esemény a városrészben, az itteni klubkönyvtár előtt ünnepélyesen felavatták a városrész zászlaját. Ez amúgy a Viaduktot és a Szent László templomot ábrázolja. A könyvtár kertjében pedig Hegedűs Barbara és Halmay Gábor a Veszprémi Diákönkormányzat és az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) tagjaival egy mini-erdőt is elültettek.

Az elmúlt években az Akira Mijavaki botanikus, ökológus professzor (1928-2021) által kutatott és fejlesztett mini erdők hazánkban is terjedni kezdtek, különösen a városi környezetekben. Egy klasszikus mikro-erdő 50-300 négyzetméter között van, a könyvtár udvarán 80 négyzetméteren ültették el a 230 növényt. A mikro-erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél. Fajgazdag, összetett ökoszisztémák, amelyek az évek során önfenntartó növénytársulásokká érnek. Ezek a mini-erdők könnyen ültethetők városi környezetben, például lakóövezetekben, iskolák udvarán, vállalati és gyári területeken, vagy bármely kihasználatlan városi területen. A mini-erdők hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élmény nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.