Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően

2024. május 29. 18:09
Közel háromezer veszprémi család élt az ingyenes LED-csere program lehetőségével, így pedig mindent összeadva 107 millió forintos megtakarítást sikerül elérni a megyeszékhelyen. Az eredményekről Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is bejelentette, hogy Veszprém ennek köszönhetően megkapta a Zöld bajnok oklevelet is.

Egy átlagos háztartás energia-felhasználásának körülbelül 30%-át a villamosenergia adja. Már ez az arány is sokatmondó, ha egy országos program pont azt a célt tűzte ki, hogy a hazai háztartásokban a régi égőket takarékos LED-megoldásokra cseréljék le, ezzel nagyságrendekkel csökkentve az áramszámlát.

A CYEB-csoport által meghirdetett kezdeményezéshez csak Veszprémből összesen 2946 háztartás regisztrált tavaly, ezekben 34 517 darab izzót cseréltek ki ingyenesen új LED-es verziókra – tájékoztatott a program helyi sikereiről Brányi Mária szerdai sajtótájékoztatóján.

Az így átadott LED-ek értéke 65,7 millió forint, ezek 41,4 millió forintos megtakarítást jelentenek, tehát a teljes program csak Veszprémben 107 millió forintos megtakarítást jelent.

A CYEB programjához országosan ötszáznál is több település csatlakozott, a legjobban teljesítő települések, ahol a legtöbben regisztráltak a programba pedig megkapták a Zöld bajnok oklevelet, köztük Veszprém is, amit Brányi Mária vett át a napokban egy Budakalászon tartott konferencián.

Az alpolgármester elmondta: a programnak nemcsak a pénztárcákra van jó hatása, hanem ezáltal 403 tonnával csökken a város CO2 kibocsátása is.

Veszprém sikeres szereplése a LED-csereprogramban azt bizonyítja, hogy az önkormányzat nemcsak a stratégia megalkotásában jó, hanem annak végrehajtásában is konkrét tettekkel – húzta alá Brányi Mária.

A tervek szerint egyébként idén a CYEB révén folytatódni fog a program.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.