Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csütörtök este megvalósult a köztévében a vita, amiről annyit vitáztak

2024. május 31. 10:39
Hosszú viták előzték meg, végül csütörtök este megvalósulhatott a köztévé M1-es csatornáján az a politikai vita, amin mind a tizenegy párt képviselője részt vett, akik az európai parlamenti választáson listát állítanak.

A közmédia Várkert Bazárban megtartott vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabbnak ítélt témájában ismertethették programjukat a listát állító szervezetek: az EU védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam.

A résztvevők abban a sorrendben foglaltak helyet a stúdióban és így is szólították őket, ahogyan a szavazólapon is szerepelni fog a pártlistájuk. A műsor elején egy percben mindenki bemutatkozhatott, ezután az egyes témákat mindenki két percben kifejthette, vagy akár reflektálhatott is az előtte elhangzottakra.

A bemutatkozásukban az alábbi információkat emelték ki a résztvevők:

Huszár Viktor Dénes (Megoldás Mozgalom) nem profi politikusként mutatta be magát. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország, húszéves EU-tagsága alatt, a profi politikusok vezetésével - szavai szerint - Európa egyik legszegényebb és legkorruptabb országa lett.

Ungár Péter (LMP - Magyarország Zöld Pártja) elmondása szerint a politika lehet alapvetően jó dolog, amely alkalmas a közös ügyek megtárgyalására. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a mostani választáson az Orbán-kormányt nem lehet leváltani, ezért az LMP "nem hazudik a választás tétjéről".

Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek) nehezményezte, hogy a műsorban véleménye szerint nem nyílt lehetőség érdemi vitára, ezért elsősorban "az Orbán-rendszer bűneinek" bemutatását tűzte ki célul. Egyúttal az ATV EP-választási vitájára is meghívta a többi listavezetőt.

Pekárné Farkas Emese (Második Reformkor Párt) hangsúlyozta: ahol nem jó fiatalnak lenni, ott senkinek sem lesz jó. Értékelése szerint a magyar politika nem kínál biztonságot és jövőképet a magyar fiatalok számára, ezért véget kell vetni a fiatalellenes politikának.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Néppárt) hangsúlyozta: pártja a legkövetkezetesebben képviseli az elszámoltatást, és nem elégszik meg a kormányváltással. Emlékeztetett arra is, hogy az országgyűlési választás után maguk is "fillérre pontosan" elszámoltak a támogatásaikkal.

Donáth Anna (Momentum) kiemelte, hogy nem írta alá a közmédia által a műsorral kapcsolatban kihirdetett szabályokat. Ennek ellenére részt vesz a vitában, hogy bemutassa, hogyan képviseli a liberális értékeket - jegyezte meg.

Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) szavai szerint a június 9-i választások tétje hatalmas, mert háború és béke kérdéséről "fogunk dönteni". Azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának léte hazugságra épül, Magyar Péter pedig lehallgatta a feleségét, majd a felvétel nyilvánosságra hozásával épített politikai karriert.

Róna Péter (Jobbik) legfőbb küldetésének tartja, hogy helyreállítsa Magyarországnak az Orbán-kormány által "elvesztett tekintélyét". "Tartsuk hazánkat" az Európai Unióban, Oroszországot és Kínát pedig azon kívül - szólított fel.

Magyar Péter (Tisztelet és Szabadság Párt) kijelentette, hogy pártja egy hónap alatt el tudta érni, hogy egy ilyen beszélgetés legyen a köztévében. Emlékeztetett azonban: eredetileg Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívta ki, ők azonban "nem vállalták a vitát".

Tóth Imre (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nehezményezte, hogy "közéleti kabarévá silányították" az EP-választást.

Toroczkai László (Mi Hazánk) óriási szégyennek nevezte, hogy az összes párt "kutyakomádiát csinált" ebből a választásból. A Mi Hazánk azonban nemcsak lózungok mentén hirdetett programot, több mint 10 ezer kilométert tett meg azért, hogy lehetőséget teremtsen a magyar gazdáknak és vállalkozónak - mondta.

A teljes adás már elérhető az M1 Híradó Youtube-csatornáján:

vehir.hu
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.