Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Ők debütálnak polgármesterként a környéken

2024. június 11. 22:04 // Forrás: Nyitókép: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap
Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig.

A nagyobb Veszprém vármegyei városok közül Balatonalmádinak és Zircnek is új polgármestere lesz. Előbbinél a fideszes Fabó Pétert váltja Bercsényi László, aki a Közösségünk Almádiért civil formációval győzött le két pártpolitikust, hiszen Fabó mellett még a momentumos Szecsődi Andrea volt versenyben. Zircen független jelölt váltott fideszest, ott Ottó Péter (Fidesz-KDNP) helyett lesz öt évig Kacsala István a polgármester.

A legnagyobb meglepetést azonban mégsem ezek a városok okozták, hanem Pápa, ahol gyakorlatilag a rendszerváltás óta fideszes polgármester volt, 2011 óta pedig Áldozó Tamás, akit most Grőber Attilának, a DK és a többi baloldali párt jelöltjének sikerült legyőznie.

Ami a kisebb településeket illeti, Nagyvázsonyban két ciklus után kell távoznia Fábry Szabolcsnak (Fidesz-KDNP) helyette Stefanovitsné Sipos Mária, független politikus lesz a következő polgármester. Fábry egyébként 2011-ben egy időközi választáson egyszer már kikapott kihívójától, viszont utána 2014-ben vissza tudott térni.

Két ciklus után távozik Ángyán Tamás (független) Öskü éléről, őt a szintén független Siki József váltja.

Sólyon Kaptur József fejezi be a polgármesteri munkáját, a helyét Ispán Krisztina veszi át, egyébként mindketten független jelöltek voltak.

Néhány településen nem az volt a kérdés, hogy lesz-e új polgármester, hanem az, hogy pontosan ki. Ezeknél ugyanis az eddigi településvezető már nem indult újra.

Valahol mindez csak egy adminisztrációs folyamat volt, hiszen egy jelölt révén akkor is érvényes lett volna a szavazás, ha csak ő maga adja le a szavazatát. Hárskúton az eddigi polgármester immáron csak a megyei közgyűlésben politizál tovább a Fidesz-KDNP frakciójában, őt Kauker Gergely váltja, aki egyedüli induló volt.

Nem volt ennyire egyértelmű a szomszédos Herenden, ahol ketten indultak Jánszky László megüresedő helyéért, végül Ujhelyi Gábor független jelölt győzedelmeskedett a fideszes Hegyi Gábor ellen.

Márkón hasonló volt a helyzet, ott Hartmann Antal polgármesteri székéért két független jelölt, Szalai Szabolcs és Kemény Péter küzdenek meg, végül alig öt (!) szavazattal előbbi nyert.

Felsőörsön Szabó Balázs után kellett új polgármestert választani, itt a kormánypárti Kulics Mártát győzte le a független Lengyel Kálmán.

Olaszfaluban ugyancsak állított jelöltet a Fidesz-KDNP – egyébként a politikai pártok közül szinte csak nekik voltak jelöltjeik a nagyvárosok mellett a kistelepüléseken is – de Klausz Kornél alulmaradt Törökné Ringl Krisztina független jelölttel szemben.

Tihanyban Tósoki Imre után kellett megtalálni a félsziget településének új vezetőjét, végül négy független jelölt indult, köztük egy korábbi alpolgármester, Juhász Gábor is, de őt és a másik két jelöltet is megverte Kötél Balázs, így a jövőben ő lesz Tihany polgármestere.

Mivel a mostani önkormányzati ciklus csak októberben ér véget, így a júniusi választás győztesei is csak akkor foglalhatják el helyüket a polgármesteri hivatalok élén, egészen addig még a régi településvezető és képviselő-testület marad hivatalban.

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.