Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ők debütálnak polgármesterként a környéken

2024. június 11. 22:04 // Forrás: Nyitókép: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap
Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig.

A nagyobb Veszprém vármegyei városok közül Balatonalmádinak és Zircnek is új polgármestere lesz. Előbbinél a fideszes Fabó Pétert váltja Bercsényi László, aki a Közösségünk Almádiért civil formációval győzött le két pártpolitikust, hiszen Fabó mellett még a momentumos Szecsődi Andrea volt versenyben. Zircen független jelölt váltott fideszest, ott Ottó Péter (Fidesz-KDNP) helyett lesz öt évig Kacsala István a polgármester.

A legnagyobb meglepetést azonban mégsem ezek a városok okozták, hanem Pápa, ahol gyakorlatilag a rendszerváltás óta fideszes polgármester volt, 2011 óta pedig Áldozó Tamás, akit most Grőber Attilának, a DK és a többi baloldali párt jelöltjének sikerült legyőznie.

Ami a kisebb településeket illeti, Nagyvázsonyban két ciklus után kell távoznia Fábry Szabolcsnak (Fidesz-KDNP) helyette Stefanovitsné Sipos Mária, független politikus lesz a következő polgármester. Fábry egyébként 2011-ben egy időközi választáson egyszer már kikapott kihívójától, viszont utána 2014-ben vissza tudott térni.

Két ciklus után távozik Ángyán Tamás (független) Öskü éléről, őt a szintén független Siki József váltja.

Sólyon Kaptur József fejezi be a polgármesteri munkáját, a helyét Ispán Krisztina veszi át, egyébként mindketten független jelöltek voltak.

Néhány településen nem az volt a kérdés, hogy lesz-e új polgármester, hanem az, hogy pontosan ki. Ezeknél ugyanis az eddigi településvezető már nem indult újra.

Valahol mindez csak egy adminisztrációs folyamat volt, hiszen egy jelölt révén akkor is érvényes lett volna a szavazás, ha csak ő maga adja le a szavazatát. Hárskúton az eddigi polgármester immáron csak a megyei közgyűlésben politizál tovább a Fidesz-KDNP frakciójában, őt Kauker Gergely váltja, aki egyedüli induló volt.

Nem volt ennyire egyértelmű a szomszédos Herenden, ahol ketten indultak Jánszky László megüresedő helyéért, végül Ujhelyi Gábor független jelölt győzedelmeskedett a fideszes Hegyi Gábor ellen.

Márkón hasonló volt a helyzet, ott Hartmann Antal polgármesteri székéért két független jelölt, Szalai Szabolcs és Kemény Péter küzdenek meg, végül alig öt (!) szavazattal előbbi nyert.

Felsőörsön Szabó Balázs után kellett új polgármestert választani, itt a kormánypárti Kulics Mártát győzte le a független Lengyel Kálmán.

Olaszfaluban ugyancsak állított jelöltet a Fidesz-KDNP – egyébként a politikai pártok közül szinte csak nekik voltak jelöltjeik a nagyvárosok mellett a kistelepüléseken is – de Klausz Kornél alulmaradt Törökné Ringl Krisztina független jelölttel szemben.

Tihanyban Tósoki Imre után kellett megtalálni a félsziget településének új vezetőjét, végül négy független jelölt indult, köztük egy korábbi alpolgármester, Juhász Gábor is, de őt és a másik két jelöltet is megverte Kötél Balázs, így a jövőben ő lesz Tihany polgármestere.

Mivel a mostani önkormányzati ciklus csak októberben ér véget, így a júniusi választás győztesei is csak akkor foglalhatják el helyüket a polgármesteri hivatalok élén, egészen addig még a régi településvezető és képviselő-testület marad hivatalban.

vehir.hu
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.