Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

77 élmény egyetlen éjszaka alatt

2024. június 14. 18:12
Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő.

A Múzeumok Éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, melyet először 2002-ben rendeztek meg, hogy a kultúra szerelmeseinek egy felejthetetlen és újszerű élményt nyújtson. Ezen az estén a múzeumok és kiállítóhelyek országszerte meghosszabbított nyitvatartással, különleges programokkal és tárlatvezetéssel várják a látogatókat. A résztvevők bepillanthatnak a művészet, a történelem és a tudomány világába, miközben interaktív bemutatók, koncertek és előadások gazdagítják az élményt. Az esemény célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a kulturális örökséget, és egyúttal népszerűsítse a múzeumok látogatását, különösen az ifjúság körében. A Múzeumok Éjszakája nem csupán egy egyszerű múzeumlátogatás, hanem egy egész estés kaland, amely során az éjszaka titokzatossága még különlegesebbé teszi a felfedezést.

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária alpolgármester szavai nyitották meg a sajtóeseményt, aki úgy véli: bizonyos értelemben Veszprém a tavalyi után is a kultúra fővárosa marad. Egymásnak adják ugyanis a kilincset az utóbbi hetekben az izgalmasabbnál izgalmasabb kulturális programok: elsőként a héten indult MOZ.GO filmfesztivál, majd a könyvhét, a Rátonyi Operettfesztivál és a  Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartott Múzeumok Éjszakája június 22-én.

Összesen 71 esemény zajlik majd le egy éjszaka alatt 41 helyszínen, 7 intézmény szervezésében, melyre csak egyetlen jegyet kell megváltania az érdeklődőknek.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és az önkormányzat összefogásának köszönhetőn 3000 forintért élvezhetik a látogatók a programsorozatot, amely Veszprém kártyával rendelkezőknek még kedvezményesebb, 6-18 éves korig pedig mindössze 1500 forint a jegy ára. A V-busz pedig még elérhetőbbé teszi az eseményeket mindenki számára, a karszalag bemutatásával ugyanis ingyenesen utazhatnak a résztvevők az esemény ideje alatt.

A résztvevő intézmények képviselői a programok részleteit ismertették, többek között a Laczkó Dezső Múzeum egyik kiemelt programját, az időszakos kiállítást, mely a Csend és fény címet kapta. A kurátori tárlatvezetés során a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán (1919-1995)
festőművészre és művésztanárra szeretnénk irányítani a figyelmet az idei Múzeumok éjszakáján, június 22-én nyíló életműkiállítással. 

A Várbörtön Kiállítás interaktív módon kalauzol el minket a börtönök világában, az est folyamán pedig lehetőséget kapunk ahhoz, hogy olyan beszélgetések részesei lehessünk, amelyek az örökölt sors kérdését feszegetik: vajon le lehet küzdeni azt a terhet, melyet börtönviselt és elítélt rokonaink róttak ránk?

Ráadásul valódi ínyencségként a Múzeumok Éjszakáján a Ruttner-házban még a börtön-koszt megkóstolására is lehetőséget kapunk.

A Művészetek Háza 13 helyszínen, 20 programmal és 6 kiállítással vág neki a programoknak, a Múzeumok Éjszakája alakalmából új kulturális programsorozatot is indít Úton a művészethez címmel. Az előadások izgalmas, gyakran szokatlan szemszögből, a világ számos pontjáról összegyűjtött példákon keresztül mutatnak be különböző művészeti korszakokat, technikákat és alkotókat.

Györgydeák György Veszprém megye egyik legjelentősebb képzőművésze, bumfordi szobrairól ismert, melyek a bübük elnevezést kapták. Ezek a játékos alkotások a művész személyiségét és finom humorát tükrözik, akárcsak grafikái, melyek közül a veszprémi ikonikus épületeket ábrázolók kiemelkednek. A Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva a Kabóca Bábszínház új produkciója ezeket eleveníti majd meg (Táncoló festmények I. – A. Tóth Sándor). A Györgydeák kiállítás célja a helyi értékek fontosságának hangsúlyozása és a gyermekek megszólítása.

A Múzeumok Éjszakája nem csupán egy egyszerű kulturális esemény, hanem egy alkalom, amely lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk városunk és régiónk történelméhez, művészetéhez. Az egész család számára tartogat izgalmas felfedezni valókat, hiszen a programok között mindenki megtalálja a neki szóló élményeket. Gyerekek és felnőttek egyaránt rácsodálkozhatnak a kiállítások különlegességeire, és egyúttal mélyebb betekintést nyerhetnek a helyi kultúra gazdagságába.

A további programrokról a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján találnak részletes információkat.

Balogh Dóra
Vámosi Patrik
további cikkek
Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. tegnap 1:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.