Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Perverz magyar népmesék?

2024. június 17. 16:01
Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam.

A szexualitás és a szerelem olyan nyíltan jelenik meg bizonyos mesékben, hogy abba szülőként is komolyan bele lehet pirulni. Sigmund Freud-hívőként egyből érdekelni kezdett, hogy vajon miért értelmezzük ennyire másként kicsiként és nagyként a látottakat, és végül olyan egyértelmű magyarázatot kaptam, hogy már nem gyöngyözik a homlokom, ha életem virága magyar népmesét néz.

A bíró okos lányaA bíró okos lánya

,,Mert a mesemondók tudják, a szerelem, a szexualitás is része, nagyon is fontos része az ember életének. És a mesék éppen azért nagyszerűek és pótolhatatlanok, mert az élet teljességét mutatják már a gyermekeknek is, elhallgatások és hazugságok nélkül. Ezért jelenik meg bennük öröm és bánat, születés és halál, és persze a szerelem, a párválasztás, a szexualitás is ” – vallja Freud.

Vannak nagyon is egyértelmű példák, ki nem emlékezne A bíró okos lányára, aki a mellét takargatja, de a „csúnyáját” simán megvillantja Mátyás királynak, vagy A Székely asszony és az ördög című mesére, ahol elhangzik az alábbi mondat is a katona szájából, miközben az ördög kisuhan a lányka szoknyája alól: ,,Bújj ki ördög, mert én akarok belébújni!”.

Szerencsére Mekk Elek Mekk Úr Lak elnevezésű háza csupán urban legend, de Walt Disney klasszikusában, A három kismalacban az apukáról készült kép, mint rőf kolbász elég erős humorra vall. A jó hír, hogy ez csak felnőttként traumatizál, gyerekként még más-más értelmet tulajdonítunk a képeknek.

“A mese világa szimbólumokat használ, a gyerekeknél a valóság és a szimbolika, azaz a mese néha keveredik. Ám ettől nem rémülnek meg, hiszen nem a konkrét valóságot látják ebben, mint egy felnőtt, hanem a misztikusat. Számukra mindez inkább élményszerű, és nem annyira ijesztő, mint amilyen esetleg számunkra lehet.”

A székely asszony és az ördögA székely asszony és az ördög

A meséből ugyanis mindenki annyit képes megérteni, annyi szintet tud annak szimbólumrendszeréből dekódolni, amennyire életkora képessé teszi, vagy pillanatnyi lelkiállapota engedi. A népmesékben a meztelenség soha nem volt tabu téma, a gyermekeknek ez még teljesen természetes, főleg, ha az otthoni környezetben is ezt tapasztalják. Később a felnőtt narratíva lesz az, amely a meztelenséget vagy a szexualitást elítélendővé teheti. Egy kisgyermek még nem társít mögöttes tartalmat hozzá, és a mesei elemeknek köszönhetően egy kisgyermek játékosan tanulhat az erkölcsi kérdésekről és a felnőttek világáról.

Ráadásul a népmesék eredetileg nem csak a kisgyermekek számára szóltak, hanem az egész közösségnek is, de a konkrét utalások a gyerekeknek csak mesei elemek maradtak. A szimbólumok nagyon egyszerűek a magyar népmesékben, a gödör, alma, lyuk, mind-mind a nőiességet jellemzi, míg a hal vagy a gólya fallikus szimbólum, így a férfiasság megtestesítője. A mesék erotikája, amely egyszere világnézeti és pánszexuális elemekkel átitatott, független tértől és időtől, emiatt a tanulság mindig és mindenki számára egyformán levonható.

A népdaloknak sem szabadott túl szókimondónak lenni, egy zárt, erkölcsös falu közösségében természeti elemek és szimbólumok közé kellett szorítani a direkt utalásokat, és közben mégis esélyt adni egyfajta incselkedésre az ellentétes nemek között:

,,Ürge van a gatyába,
nincsen, aki babrálja,
Szegény ürge hol lelapul, hun föláll,
míg egy tisztességes lyukra rátalál.”

Az ürge az ürge a kislányomnak, a lyuk, meg lyuk, nekem meg csak a szemem tágul kétszeresére, mikor hallom, hogy énekli.

Egy könyv teljesen más élményt nyújt, mint a hallgatósághoz igazított népi mese vagy dal. A történet alakítható ilyenkor a korosztályhoz, a hallgatóság nemi összetételéhez, adott hangulathoz és korszakhoz is. A tanulság pedig mindezekhez a meghatározó részletekhez viszonyítva, különböző értelmezésekben vonható le.  A mesék és dalok segítség a gyermeki léleknek, hogy átélhesse és könnyebben kifejezhesse a számára még megmagyarázhatatlannak tűnő érzéseket, így egyszerre nyújt kapaszkodókat a nemi érésben és a felnőtté válásban is.

Balogh Dóra
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.