Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
20°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
20°C

Perverz magyar népmesék?

2024. június 17. 16:01
Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam.

A szexualitás és a szerelem olyan nyíltan jelenik meg bizonyos mesékben, hogy abba szülőként is komolyan bele lehet pirulni. Sigmund Freud-hívőként egyből érdekelni kezdett, hogy vajon miért értelmezzük ennyire másként kicsiként és nagyként a látottakat, és végül olyan egyértelmű magyarázatot kaptam, hogy már nem gyöngyözik a homlokom, ha életem virága magyar népmesét néz.

A bíró okos lányaA bíró okos lánya

,,Mert a mesemondók tudják, a szerelem, a szexualitás is része, nagyon is fontos része az ember életének. És a mesék éppen azért nagyszerűek és pótolhatatlanok, mert az élet teljességét mutatják már a gyermekeknek is, elhallgatások és hazugságok nélkül. Ezért jelenik meg bennük öröm és bánat, születés és halál, és persze a szerelem, a párválasztás, a szexualitás is ” – vallja Freud.

Vannak nagyon is egyértelmű példák, ki nem emlékezne A bíró okos lányára, aki a mellét takargatja, de a „csúnyáját” simán megvillantja Mátyás királynak, vagy A Székely asszony és az ördög című mesére, ahol elhangzik az alábbi mondat is a katona szájából, miközben az ördög kisuhan a lányka szoknyája alól: ,,Bújj ki ördög, mert én akarok belébújni!”.

Szerencsére Mekk Elek Mekk Úr Lak elnevezésű háza csupán urban legend, de Walt Disney klasszikusában, A három kismalacban az apukáról készült kép, mint rőf kolbász elég erős humorra vall. A jó hír, hogy ez csak felnőttként traumatizál, gyerekként még más-más értelmet tulajdonítunk a képeknek.

“A mese világa szimbólumokat használ, a gyerekeknél a valóság és a szimbolika, azaz a mese néha keveredik. Ám ettől nem rémülnek meg, hiszen nem a konkrét valóságot látják ebben, mint egy felnőtt, hanem a misztikusat. Számukra mindez inkább élményszerű, és nem annyira ijesztő, mint amilyen esetleg számunkra lehet.”

A székely asszony és az ördögA székely asszony és az ördög

A meséből ugyanis mindenki annyit képes megérteni, annyi szintet tud annak szimbólumrendszeréből dekódolni, amennyire életkora képessé teszi, vagy pillanatnyi lelkiállapota engedi. A népmesékben a meztelenség soha nem volt tabu téma, a gyermekeknek ez még teljesen természetes, főleg, ha az otthoni környezetben is ezt tapasztalják. Később a felnőtt narratíva lesz az, amely a meztelenséget vagy a szexualitást elítélendővé teheti. Egy kisgyermek még nem társít mögöttes tartalmat hozzá, és a mesei elemeknek köszönhetően egy kisgyermek játékosan tanulhat az erkölcsi kérdésekről és a felnőttek világáról.

Ráadásul a népmesék eredetileg nem csak a kisgyermekek számára szóltak, hanem az egész közösségnek is, de a konkrét utalások a gyerekeknek csak mesei elemek maradtak. A szimbólumok nagyon egyszerűek a magyar népmesékben, a gödör, alma, lyuk, mind-mind a nőiességet jellemzi, míg a hal vagy a gólya fallikus szimbólum, így a férfiasság megtestesítője. A mesék erotikája, amely egyszere világnézeti és pánszexuális elemekkel átitatott, független tértől és időtől, emiatt a tanulság mindig és mindenki számára egyformán levonható.

A népdaloknak sem szabadott túl szókimondónak lenni, egy zárt, erkölcsös falu közösségében természeti elemek és szimbólumok közé kellett szorítani a direkt utalásokat, és közben mégis esélyt adni egyfajta incselkedésre az ellentétes nemek között:

,,Ürge van a gatyába,
nincsen, aki babrálja,
Szegény ürge hol lelapul, hun föláll,
míg egy tisztességes lyukra rátalál.”

Az ürge az ürge a kislányomnak, a lyuk, meg lyuk, nekem meg csak a szemem tágul kétszeresére, mikor hallom, hogy énekli.

Egy könyv teljesen más élményt nyújt, mint a hallgatósághoz igazított népi mese vagy dal. A történet alakítható ilyenkor a korosztályhoz, a hallgatóság nemi összetételéhez, adott hangulathoz és korszakhoz is. A tanulság pedig mindezekhez a meghatározó részletekhez viszonyítva, különböző értelmezésekben vonható le.  A mesék és dalok segítség a gyermeki léleknek, hogy átélhesse és könnyebben kifejezhesse a számára még megmagyarázhatatlannak tűnő érzéseket, így egyszerre nyújt kapaszkodókat a nemi érésben és a felnőtté válásban is.

Balogh Dóra
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.