Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta

2024. június 20. 12:11
A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni.

A Paszta egy olyan jól működő közösség, ami mostanra önjáró lett, az alig hároméves fennállásuk alatt számos kiváló szakember dolgozott a csapattal, akik ma is partnerségben állnak a Pasztával: „Glassl Dominik az egyetem drámapedagógiai képzése alatt is, és végzett tanárként szintén vezet foglalkozásokat, ahogy Neuburger Éva gyógypedagógus is. Idén szintet léptünk, hiszen mostantól bizonyítványt is kapnak, akik elvégzik képzésünket, mivel az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola beállt a tevékenységünk mögé. Nyugodtan mondhatjuk, unikális dologról van szó, amihez a Pannon Egyetem adja a helyszínt. Jómagam az intézmény mentortanáraként vezetem a Pasztát, akik pedig az egyetemen tanulnak pedagógiát, kiváltképpen drámapedagógiát, helyben tudnak foglalkozásokat vezetni. Természetesen minden korosztálynak van csoportvezetője, de számos projekt van, ami lehetőséget kínál a hallgatókkal való közös munkára is.”

Komáromi kifejtette, rendkívül színes éven vannak túl, számos pozitív élménnyel gazdagodtak: „Nemrég részt vettünk a Komlói Amatőr Színházi Találkozón, ahová zömében felnőtt színházi csoportok érkeznek.

Viszont nekünk tavaly nyáron egy tehetséggondozó táborban készült egy előadásunk, amelyben negyven gyermekkel dolgozzuk fel a Rómeó és Júlia, a West Side Story, valamint Kívülállók című kötelező amerikai ifjúsági regény történetét. Ezen művek motívumai, dalai egy izgalmas, negyven perces mozgásos előadást eredményeztek, s a fesztiválon arany minősítést kaptunk, illetve második helyezést értünk el.

De az is nagy büszkeség, hogy a Paszta alsósaival és az ajkai csapattal is ott tudtunk lenni a Magyar Drámapedagógiai Társaság Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiváljának megyei fordulóján, utóbbi csoporttal a debreceni országos gálán is. Fantasztikus, hogy az Ajkai Kampuszon is működik már színjátszó körünk.”

A PASZTA több korosztályt felölel, így az alsósoknak, a felsősöknek, és a középiskolásoknak is külön foglalkozások vannak, de a vezető elárulta, a jövőben indul egy olyan csapat is, amely azokból a fiatalokból fog állni, akik komolyabban gondolják ezt az utat, és még az idejük is lehetővé teszi, hogy szintet lépjenek. Továbbá a következő évben úgy tűnik, egyetemi színkör is újra működni fog. Sándor rávilágított: „Nem mini színészeket képzünk, sokkal inkább arra törekszünk tanításunk, nevelésünk során, hogy a gyermekek képesek legyenek kapcsolódni egymáshoz, bizalommal forduljanak a felnőtt csapatvezetőik felé, és ha esetleg problémába vagy nehézségbe ütköznek, legyen kinek jelezni. Fontos, hogy akik mindezeken felül érdeklődnek a drámapedagógia iránt, később csatlakozhatnak egyetemi képzéseinkhez, mint ahogy erre már láttunk is példát.”

Amikor arról kérdeztük Komáromit, hogy mennyire nehéz a gyermekeket kirántani a virtuális világból a valóságba, így fogalmazott: „Megváltozott az ingerkörnyezet, ez tény, hiszen már a technológiai feltételek alakítják a mindennapjainkat. Nincs ezzel baj, elkerülhetetlen jelenség, nem ördögtől való történet. Nálunk egyébként a mobilok nem kerülhetnek elő foglalkozás közben, illetve rájöttünk, hogy sokkal gyorsabb játékokra van szükségük, és hamarabb kell játékokat váltanunk, de úgy érzem, sikerült felvenni a ritmust.”

A Paszta foglalkozásaira itt lehet jelentkezni. Ez nem jelent végleges elköteleződést, csupán egy általános létszám/igény-felmérést, hogy kirajzolódjon a következő év menete.

Szabó Eszter
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Felfedezés és innováció - ilyen volt a Kutatók Éjszakája Veszprémben Kutatók Éjszakája Felfedezés és innováció - ilyen volt a Kutatók Éjszakája Veszprémben A 2024-es Kutatók Éjszakája Veszprémben lenyűgöző és interaktív programokkal várta az érdeklődőket. Szeptember 27-én a Pannon Egyetem különféle karaival együttműködve mutatta be a tudomány izgalmas világát. Az esemény célja az volt, hogy a tudományos ismereteket közérthetően és élménydús formában tárják a nagyközönség elé, különösen a fiatalok számára. ma 12:49 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.