Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk

2024. június 24. 13:24
A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája.

Egyes kutatók szerint a kávé kifejezetten jót tesz, hiszen a fogyasztók testzsírszázaléka alacsonyabb, így esetükben sokkal kisebb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának is, mások viszont hangsúlyozzák, a kávé korántsem képes kiváltani a várt hatásokat, így fogyasztása sem szükségszerű, ahogy azt az Index is szemlézi cikkében.

Ugyanakkor emberek millióinak épült be a napi rutinjába, ha beérnek a munkahelyükre, akkor egyből egy jó erős feketével indítják el a munkanapot, majd többször meglátogatják a kávégépet, ahol hosszas csevej mellett adóznak a kávészünet látszólag dologtalanságának.

Egy új kutatás viszont most megállapította: aki munka közben kávézik, tovább élhet.

A tanulmány szerint az irodai asztalunknál elfogyasztott kávé részben ellensúlyozhatja a túl sok ülés veszélyes egészségi hatásait. Mindezt számokkal is alátámasztották, ugyanis azok az irodai dolgozók, akik naponta legalább hat órát mozdulatlanul töltenek az asztaluknál, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, ha naponta 2-3 kávét megisznak, mint azok, akik nem ezt az életmódot követik.

A kutatók úgy vélik, hogy a kávé erős gyulladáscsökkentő hatása ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket a mindennapi, órákon át tartó mozgásképtelenség okoz. Számos tanulmány kimutatta, hogy a napi hat-nyolc órás ülésidő összefügg a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák miatti korai halálozással. 

A számítógépek növekvő munkahelyi és otthoni használata teszi azonban igazán égetővé a problémát, a kutatások szerint ugyanis egy átlagember naponta 9 órát ül. Mindez a nyolcórás munkavégzéshez képest valóban nem tűnik magas számnak, ez az életmód azonban annál károsabb. Lelassítja az anyagcserét és károsítja a szervezet azon képességét, hogy szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást és a zsírok lebontását.

A kínai Soochow Egyetem tudósai tíz év alatt több mint 10 ezer amerikai felnőttről gyűjtött adatot elemeztek ki kutatásuk során. Az önkénteseket arról faggatták, hogy naponta hány órát töltenek ülve, illetve mennyi kávét fogyasztanak el egy átlagos napon. A BMC Health folyóiratban megjelent eredmények szerint azok, akik legalább naponta hat órát ültek, de napi három kávét elfogyasztottak, egyharmadával kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen betegségben a következő évtized során. A legújabb kutatások mögött álló tudósok úgy vélik, hogy a kávébabban található létfpntosságú antioxidánsok jelenthetik a kulcsot a túl hosszú ülés veszélyeinek ellensúlyozására.

Ugyanis a kávé gazdag bioaktív anyagokban, és egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy erőteljes tulajdonságainak köszönhetően csökkentheti a krónikus betegségek okozta halálozást.

A munkahelyi légkörnek is jót tesznek a kávészünetek

A kávéautomatákat forgalmazó Connect Vending egy kísérletet indított, amely arra irányult, hogy meghatározzák, hogyan hat az egyes munkatársakra a kávészünet. Kísérletükben összesen 30 résztvevő értékelt bizonyos tényezőket a munkájával kapcsolatban öt munkanappal azelőtt, majd azután, hogy megvonták tőlük az általuk megszokott kávészüneteket. 

Egy héttel a munkahelyi koffeinszünet megvonását követően a résztvevők több mint háromnegyede azt tapasztalta, hogy csökkent a termelékenysége, átlagosan 23 százalékkal. Az új tanulmány azt is feltárta, hogy a kollégákkal folytatott kávészünetek hatással vannak a munkával való elégedettségre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kávészünet nélkül 94 százalékuk kevésbé érezte magát jól az irodában, 84 százalékuk kevésbé élvezte a munkáját, 70 százalékuk pedig akár munkahelyet is hajlandó lenne váltani, ha megszűnnének a kávészünetek. 

vehir.hu
további cikkek
A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól. ma 10:30 Szakértelem és emberség Szakértelem és emberség A Csolnoky Ferenc Kórházban csütörtök délelőtt, a magyar egészségügy napja alkalmából ünnepélyes keretek között tüntették ki azokat, akik az elmúlt év folyamán kivételes szakmai teljesítményt nyújtottak, ezzel is erősítve az intézmény elkötelezettségét az egészségügy szolgálata iránt. tegnap 22:19 Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást A NASA 843 millió dollárt, átszámítva több mint 312 milliárd forintot fizet a SpaceX vállalatnak, hogy biztonságos körülmények között megsemmisítse a Nemzetközi Űrállomást. tegnap 22:20 Brüsszelben ketten meghaltak egy belvárosi lövöldözésben Brüsszelben ketten meghaltak egy belvárosi lövöldözésben Lövöldözés következtében két ember meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült csütörtökre virradó éjszaka a belga főváros Saint-Gilles negyedében - közölte a brüsszeli rendőrség szóvője. tegnap 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.