Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket!

2024. június 25. 12:03
Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Koska Hedvig állatorvos közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy bár alapvetően a lakosságot a jó szándék vezérli, mégis fontos tisztában lenni azzal, hogy a vízimadarakat tilos etetni, hiszen ezzel veszélybe sodorhatjuk az életüket, megbetegíthetjük őket.

A vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények, melyek télen és nyáron egyaránt rendelkezésükre állnak, amennyiben azonban nem, a madarak tovább állnak vagy elvonulnak. Az etetőhelyeken kínált táplálék súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben. Az állatorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat, hiszen ez nem természetes táplálékuk, továbbá megbetegítheti őket, akár el is pusztulhatnak tőle.

A kormánybiztos hangsúlyozza, hogy a vízimadarak etetése ráadásul jelentős élelmiszerpazarlás, mely növelheti a helyi patkány populációt, és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését is. A madarak közötti agressziót és a sérülésveszélyt is fokozhatja, továbbá környezetszennyezést és vízminőség-romlást okoz.

Koska Hedvig kiemeli, hogy a nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá. 

Ovádi Péter hangsúlyozza, hogy ne zavarjuk meg a vadon élő állatok életét, hiszen nekik olyan módon van szükségük a szeretetünkre, hogy zavartalanul hagyjuk élni környezetükben.

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.