Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket!

2024. június 25. 12:03
Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Koska Hedvig állatorvos közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy bár alapvetően a lakosságot a jó szándék vezérli, mégis fontos tisztában lenni azzal, hogy a vízimadarakat tilos etetni, hiszen ezzel veszélybe sodorhatjuk az életüket, megbetegíthetjük őket.

A vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények, melyek télen és nyáron egyaránt rendelkezésükre állnak, amennyiben azonban nem, a madarak tovább állnak vagy elvonulnak. Az etetőhelyeken kínált táplálék súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben. Az állatorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat, hiszen ez nem természetes táplálékuk, továbbá megbetegítheti őket, akár el is pusztulhatnak tőle.

A kormánybiztos hangsúlyozza, hogy a vízimadarak etetése ráadásul jelentős élelmiszerpazarlás, mely növelheti a helyi patkány populációt, és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését is. A madarak közötti agressziót és a sérülésveszélyt is fokozhatja, továbbá környezetszennyezést és vízminőség-romlást okoz.

Koska Hedvig kiemeli, hogy a nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá. 

Ovádi Péter hangsúlyozza, hogy ne zavarjuk meg a vadon élő állatok életét, hiszen nekik olyan módon van szükségük a szeretetünkre, hogy zavartalanul hagyjuk élni környezetükben.

vehir.hu
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól közélet A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól Akut kockázat nem áll fenn és a toxikus nehézfémek is határérték alatt vannak, azonban a vizsgált halakban az arzéntaralom mégis megemelkedett, amiért a hivatal nem javasolja a fogyasztásukat. tegnap 14:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.