Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Összefogás a tudomány népszerűsítéséért

2024. június 25. 13:26 // Forrás: Pannon Egyetem
Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem.

„A fenntarthatóság és az ismeretterjesztés kiemelt fontosságú az egyetem számára, ezt az elmúlt években megmutattuk, hisz számos olyan programban vettünk részt középiskolákkal közösen, ahol a cél egyrészt a diákok érdeklődésének felkeltése, a tudásuk bővítése, illetve az egyetem és a tudomány iránti érdeklődés felkeltése volt” – kezdte köszöntőjében dr. Gelencsér András. 

A Pannon Egyetem néhány nap múlva leköszönő rektora hozzátette: ez az együttműködési megállapodás most ezeket a törekvéseket egyesíti, hiszen a leghatékonyabban az ismeretterjesztés a pedagógusokon, illetve azon diákok keresztül valósulhat meg, akik már valamiféle érdeklődést mutattak az adott tudományterület, vagy úgy általában a fenntarthatóság kérdése iránt. Gelencsér András elmondta azt is: az Ipari Technikum és az egyetem története összefonódik, hisz mindkét intézmény most ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, és szinkronban vannak a tekintetben is, hogy mindkét intézmény vezetője az utolsó hetét kezdte meg jelenlegi pozíciójában.  

Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs  (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)

Irányi László, az Ipari Technikum igazgatója ismertette: a korábbi Öveges Labor pályázat továbbfejlesztéseként az azon korábban már részt vettek számára írták ki a Selye János Diáklabor pályázatot, melyet három másik iskolával konzorciumban (a veszprémi Vetési Albert Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnázium) vesznek részt. A pályázat fő csapásiránya, hogy kutatómunkát végezzenek a tanulók, ehhez a kutatómunkához fejlesztik a laborokat, de különböző más programok, projektek is futnak, amelyen természetesen nem csak iparis diákok vehetnek részt. Mindhárom érintett fél régóta áll szakmai kapcsolatban egymással, ez is segíti a pályázatban kitűzött célok megvalósulását.  

Tóth Balázs, a Charles Rivers Laboratories Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: helyi szervezeteket, oktatási intézményeket eddig is támogattak, ráadásul sok, az Ipariból és a Pannon Egyetemről kikerült munkatársa van a cégnek, amely – mint mondta -, azt jelenti, hogy elégedettek azzal a szakmai nívóval, amelyet az említett intézményekből kibocsátott szakemberek képviselnek. A pályázattal kapcsolatban megjegyezte: a diákok a szakmaválasztáskor segítségre szorulnak, hisz ugyan vannak teoretikus elképzeléseik, de nehéz megmutatni, hogy ez a való életben mit jelent, milyen karrierút áll előttük. „A cég látogatása során, a különböző kutatólaboratóriumokba való bepillantáskor mi meg tudjuk mutatni a diákoknak, hogy a való életben miként fog kinézni a munkanapja, milyen pályát tud befutni. Nagyon örömteli, hogy ebben részt vehetünk.” – mondta az ügyvezető. 

Jelenleg sem közép-, sem felső fokon nem túl népszerűek a műszaki, mérnöki, informatikai tudományok, nem véletlen a kormányzati szándék ezek erősítésére – mondta el Csillag Zsolt. A Pannon Egyetem kancellárja szerint ennek alapvető feltétele, hogy még a gyermekkorban, amikor az érdeklődés iránya alakítható, megismertessük a fiatalokat azzal, hogy milyen szépek tudnak lenni ezek a tudományterületek. A kancellár szerint nem véletlen, hogy az egyetem az elmúlt időszakban számtalan szakképzési centrummal írt alá stratégiai megállapodást. Ennek célja, hogy közelítsük egymáshoz ezeket az intézményeket, és ennek eredményeként a felsőoktatási intézmények számára is biztosított lehet a bemenet az említett tudományágak tekintetében.

vehir.hu
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Felfedezés és innováció - ilyen volt a Kutatók Éjszakája Veszprémben Kutatók Éjszakája Felfedezés és innováció - ilyen volt a Kutatók Éjszakája Veszprémben A 2024-es Kutatók Éjszakája Veszprémben lenyűgöző és interaktív programokkal várta az érdeklődőket. Szeptember 27-én a Pannon Egyetem különféle karaival együttműködve mutatta be a tudomány izgalmas világát. Az esemény célja az volt, hogy a tudományos ismereteket közérthetően és élménydús formában tárják a nagyközönség elé, különösen a fiatalok számára. ma 12:49 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.