Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Összefogás a tudomány népszerűsítéséért

2024. június 25. 13:26 // Forrás: Pannon Egyetem
Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem.

„A fenntarthatóság és az ismeretterjesztés kiemelt fontosságú az egyetem számára, ezt az elmúlt években megmutattuk, hisz számos olyan programban vettünk részt középiskolákkal közösen, ahol a cél egyrészt a diákok érdeklődésének felkeltése, a tudásuk bővítése, illetve az egyetem és a tudomány iránti érdeklődés felkeltése volt” – kezdte köszöntőjében dr. Gelencsér András. 

A Pannon Egyetem néhány nap múlva leköszönő rektora hozzátette: ez az együttműködési megállapodás most ezeket a törekvéseket egyesíti, hiszen a leghatékonyabban az ismeretterjesztés a pedagógusokon, illetve azon diákok keresztül valósulhat meg, akik már valamiféle érdeklődést mutattak az adott tudományterület, vagy úgy általában a fenntarthatóság kérdése iránt. Gelencsér András elmondta azt is: az Ipari Technikum és az egyetem története összefonódik, hisz mindkét intézmény most ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, és szinkronban vannak a tekintetben is, hogy mindkét intézmény vezetője az utolsó hetét kezdte meg jelenlegi pozíciójában.  

Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs  (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)

Irányi László, az Ipari Technikum igazgatója ismertette: a korábbi Öveges Labor pályázat továbbfejlesztéseként az azon korábban már részt vettek számára írták ki a Selye János Diáklabor pályázatot, melyet három másik iskolával konzorciumban (a veszprémi Vetési Albert Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnázium) vesznek részt. A pályázat fő csapásiránya, hogy kutatómunkát végezzenek a tanulók, ehhez a kutatómunkához fejlesztik a laborokat, de különböző más programok, projektek is futnak, amelyen természetesen nem csak iparis diákok vehetnek részt. Mindhárom érintett fél régóta áll szakmai kapcsolatban egymással, ez is segíti a pályázatban kitűzött célok megvalósulását.  

Tóth Balázs, a Charles Rivers Laboratories Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: helyi szervezeteket, oktatási intézményeket eddig is támogattak, ráadásul sok, az Ipariból és a Pannon Egyetemről kikerült munkatársa van a cégnek, amely – mint mondta -, azt jelenti, hogy elégedettek azzal a szakmai nívóval, amelyet az említett intézményekből kibocsátott szakemberek képviselnek. A pályázattal kapcsolatban megjegyezte: a diákok a szakmaválasztáskor segítségre szorulnak, hisz ugyan vannak teoretikus elképzeléseik, de nehéz megmutatni, hogy ez a való életben mit jelent, milyen karrierút áll előttük. „A cég látogatása során, a különböző kutatólaboratóriumokba való bepillantáskor mi meg tudjuk mutatni a diákoknak, hogy a való életben miként fog kinézni a munkanapja, milyen pályát tud befutni. Nagyon örömteli, hogy ebben részt vehetünk.” – mondta az ügyvezető. 

Jelenleg sem közép-, sem felső fokon nem túl népszerűek a műszaki, mérnöki, informatikai tudományok, nem véletlen a kormányzati szándék ezek erősítésére – mondta el Csillag Zsolt. A Pannon Egyetem kancellárja szerint ennek alapvető feltétele, hogy még a gyermekkorban, amikor az érdeklődés iránya alakítható, megismertessük a fiatalokat azzal, hogy milyen szépek tudnak lenni ezek a tudományterületek. A kancellár szerint nem véletlen, hogy az egyetem az elmúlt időszakban számtalan szakképzési centrummal írt alá stratégiai megállapodást. Ennek célja, hogy közelítsük egymáshoz ezeket az intézményeket, és ennek eredményeként a felsőoktatási intézmények számára is biztosított lehet a bemenet az említett tudományágak tekintetében.

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.