Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felvillanyozó lapszámmal jelentkezett a Veszprémi Szemle

2024. június 30. 3:22 // Forrás: Címlapfotó: Mezey Ferenc / Fortepan
A helytörténeti folyóiratból kiderül, mikor és hogyan kezdtek el a közvilágítás kiépítésének gondolatával foglalkozni Veszprémben.

Fábián Borbála írásából kiderül, hogy a veszprémi közvilágítás kezdetei az elektromosság feltalálását jócskán megelőző időkre nyúlnak vissza: a 19. század első feléig, és hogy a közvilágítás kiépítésének támogatására még bálokat is szerveztek. 

A legújabb, szám szerint 73. Veszprémi Szemlében megismerkedhetünk a méltatlanul elfeledett dr. Simonyi Jenő geográfussal is, akinek élettörténetét Rybár Olivér dolgozta fel. Veszprém második világháborús védelmi rendszerének régészeti feltárását Pálffy Sándor írásából ismerhetjük meg.

Folytatódik Kovács Győző sorozata, melyben a Séd patak áradásait dolgozza fel, míg néhány oldallal később Poór Ferenc vázolja fel a nemrégiben újra kinyitott Kiskúti csárda történetét, ami már kétszáz évvel ezelőtt is vendéglátóhelyként működött. Rainer Pál azt a meglepő élményét osztja meg az olvasóval, amikor Budapesten egy a Rainprecht család címerével díszített kápolnát talált, és nyomban fel is göngyölítette az összefüggéseket. 

vehir.hu
további cikkek
Ilyen egy igazi dzsembori! Ilyen egy igazi dzsembori! Úgy hullámzott a belváros péntek és szombat este, mint a Séd áradáskor, pedig az Utcazene még később lesz. Néhány helyi vállalkozó összefogásából létrehozott Dzsembori viszont bebizonyította azt, hogy működőképes mindaz, amit az EKF alatt nem lehetett letesztelni még: nem kell kulturális fővárosnak lenni ahhoz, hogy megtöltsék az emberek zenével, tánccal, jókedvvel a várost! 2024. június 30. 16:37 Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve ürítették ki a veszprémi gettókat és hurcolták el a zsidó származású ártatlan embereket a haláltáborokba, ahonnan csak töredékük érkezett haza. A XX. század legtragikusabb eseményére vasárnap délelőtt emlékeztek Veszprémben is. 2024. június 30. 12:08 Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. 2024. június 29. 11:06 Varázslatos előadás a Pannon Várszínházban Varázslatos előadás a Pannon Várszínházban A Pannon Várszínház június 21-én egy előbemutató keretein belül mutatta be a PABLO és PICASSO, avagy az állatok karneválja című nagyszabású musicalt.  2024. június 26. 13:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.