Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kómaközeli állapotba kerültek többen egy gumicukortól

2024. július 1. 12:34
Összesen 31 külföldi állampolgárt vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak.  A betegeknél napokig beszéd- és mozgásképtelenség lépett fel, de az sem kizárt, hogy maradandó károsodásuk lesz.

A Blikkre hivatkozva az Index írta, hogy a betegek magatehetetlenül, félig kómában feküdtek egy budapesti kórház toxikológiai osztályán miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak. Az első esetet június 21-én pénteken regisztrálták, azóta pedig összesen 31 beteg érintett az ügyben. 

A THCJD nevű anyagot tartalmazó gumicukorkát Budapesten, a Váci utcában található kendershopban vásárolták a fogyasztók. A termék öt darab édességet tartalmaz, amely 15 ezer forintba kerül. A csomagoláson a gumicukor kábító hatását is feltüntették. Mint írták, a THCJD egy pszichoaktív kannabinoid, amely hasonló szerkezetű, mint a THC. Hatása valószínűleg intenzívebb és hosszabban tart. 

A lap informátora szerint egy jordániai házaspár napokra eltűnt Budapesten, majd Airbnb-lakásukban, a saját ürülékükben fekve találtak rájuk. Egy másik beteg hozzátartozója szerint az érintettek napokig beszélni és mozogni sem tudtak, és a kómához hasonló állapotba kerültek.

„Ha valami ilyen súlyos, napokig tartó, kómához hasonló állapotot okoz, akkor sajnos előfordulhat akár maradandó károsodás is, attól függően, hogy az agyban mire hatott a szer” – nyilatkozta Funk Sándor addiktológus. Hozzátette, hogy elképzelhető, hogy a betegek nem épülnek fel teljesen. A szer a demenciára hasonló tüneteket, feledékenységet és elbutulást is okozhat, de akár vegetatív problémák is előfordulhatnak. 

Az addiktológus szerint a THCJD nevű anyagot tartalmazó gumicukor valószínűleg egy szintetikus kannabioid, amely kis mennyiségben is rendkívül hatásos. Mint mondta, ezek az anyagok annyira veszélyesek, hogy akár haláleseteket is okozhatnak.

kép forrása: Blikk.hukép forrása: Blikk.hu

Szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztását követően rosszul lettek” – közölte a Blikk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Hozzátették, hogy a nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, amit szakértői vizsgálatnak is alávetnek.

Az esettel kapcsolatban a gumicukrot árusító üzlet is közzétett egy közleményt:

A szóban forgó gumicukrokat cégünk Hollandiából importálja, szabályos áruforgalom keretében. Egyeztetve a rendőrség és a betegek kezelését végző toxikológia osztály munkatársaival, információnk szerint a megbetegedések mind az elmúlt néhány napban történtek, ami alapján egyértelmű számunkra, hogy a termékek legutóbbi gyártási tétele szennyeződhetett, mivel a korábbiakban hasonló problémával egyetlen vásárló sem jelentkezett. Kollégáink 2024.06.26-án azonnal eltávolították az érintett termékeket üzletünk polcairól, amint értesültünk a velük kapcsolatos problémákról. A készítmény holland gyártóját értesítettük az esetről, valamint felszólítottuk őket, hogy az érintett termékeket azonnal hívják vissza minden további viszonteladói polcairól is. Így mi is megkérünk mindenkit, hogy aki nálunk vásárolt ilyen típusú gumicukrot, hozza vissza haladéktalanul további kivizsgálásra, a vásárolt gumicukor árát vissza szolgáltatjuk! (...) A készítmény dokumentációját és az összetételét vizsgáló labor teszteket eljuttattuk a kórház és a rendőrség részére is, illetve a továbbiakban is mindent megteszünk, hogy segítsük mind a betegek kezelését, mind a felelősök feltárására irányuló nyomozást. Közlemény zárásaként szeretnénk kiemelni, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben az üzletünkben értékesített gumicukor legjobb tudomásunk szerint nem tartalmaz sem kábítószert, sem új pszichoaktív anyagnak minősülő összetevőt! Üzletünk változatlanul nyitva tart."

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.