Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tűzszünet megfontolását javasolta Zelenszkijnek Orbán

2024. július 2. 15:12 // Forrás: MTI
Kijevbe látogatott és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Orbán Viktor kedden.

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben. A magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe. "A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl" - fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. Ezt Zelenszkij mondta el a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

"Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak" - fogalmazott az ukrán elnök. Elmondta, felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém a világ kreatív városai között Veszprém a világ kreatív városai között Július első hetében tartják a portugáliai Bragaban az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának éves közgyűlését, amelyen a kulturális világszervezet által odaítélt Zene Városa címet 2019 óta viselő Veszprém város polgármestere, Porga Gyula is részt vesz. Az ötnapos rendezvényre a világ 250 kreatív városából közel 700 nemzetközi kulturális szakember és városvezető érkezett, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. ma 14:32 Cédrusokat ültettek Veszprém szívében Cédrusokat ültettek Veszprém szívében A város újabb zöldítési projektjének keretében himalájai cédrusokat ültettek el csütörtök délután, hogy gazdagítsák a város növényállományát és megőrizzék annak egyedi arculatát, melyet Strenner József egykori főkertész alapozott meg munkájával. ma 14:35 Nyolcvan fölött is segíti a polgárőrök munkáját Németh Zoltán Nyolcvan fölött is segíti a polgárőrök munkáját Németh Zoltán A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át májusban Németh Zoltán. ma 11:56 Kaizerné Bocskay Beáta kapta a Véghely-díjat Kaizerné Bocskay Beáta kapta a Véghely-díjat 2024-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a Polgármesteri Hivatalnál eltöltött 32 év alatt tanúsított kiemelkedő közszolgálati tevékenysége elismeréseként Kaizerné Bocskay Beáta részére Véghely-díjat adományozott. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.