Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cédrusokat ültettek Veszprém szívében

2024. július 4. 14:35
A város újabb zöldítési projektjének keretében himalájai cédrusokat ültettek el csütörtök délután, hogy gazdagítsák a város növényállományát és megőrizzék annak egyedi arculatát, melyet Strenner József egykori főkertész alapozott meg munkájával.

Az új cédrusokat Brányi Mária alpolgármester vásárolta, így zárva le és emlékezve vissza 18 évnyi képviselői munkájára. A szimbolikus képviselői fa kiválasztásánál figyelembe vette a város éghajlati adottságait, így biztosítva, hogy ezek a növények jól érezzék magukat a veszprémi közegben. A kelet-ázsiai eredetű himalájai cédrusok kiválóan bírják a mediterrán klímát, a téli fagyokat és a nyári szárazságot is. A választást az is indokolta, hogy jelenleg nem ismernek olyan kártevőket vagy betegségeket, amelyek megtizedelhetnék ezeket a növényeket.

Az új cédrusok telepítésével egyben a város növényállományának fajgazdagságát is kívánják fenntartani, amely már több mint 1100 egyedi fás növényt számlál. A városban már található libanoni cédrusok példája is azt mutatta, hogy ezek a fák kiválóan érzik magukat a helyi környezetben.

Brányi Mária alpolgármester kiemelte az eseményen, hogy az ültetés célja nemcsak esztétikai értéket képvisel, hanem hozzájárul a városi zöldterületek biodiverzitásának megőrzéséhez is.

Török Krisztián és Brányi MáriaTörök Krisztián és Brányi Mária

Az új fák telepítése során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a közösségi összefogás eredményeként valósuljon meg a projekt. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizennyolc év során szoros kapcsolatot ápolt a helyi iskolákkal, óvodákkal és nyugdíjas klubokkal, amelyek mindig támogatást nyújtottak a város zöldítési törekvéseiben. A Kossuth Lajos Általános Iskola, a Csillag Úti Körzeti Óvoda, valamint a Cholnoky Nyugdíjas Klub és a Kertvárosi Városvédő Egyesület is segített a mostani faültetési programban. Az eseménynek Török Krisztián, a 6. választókerület októbertől megválasztott képviselője is aktív résztvevője volt, aki a jövőben is szeretné fenntartani azt a jó kapcsolatot az intézményekkel, melyet Brányi Mária alpolgármester sikeresen megőrzött az évek folyamán.

Az újonnan ültetett cédrusok mellé emléktáblákat is elhelyeztek, amelyek az elmúlt évek közösségi összefogásának fontosságát hirdetik. Az emléktáblákon szereplő nevek és közösségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Veszprém zöldebb és élhetőbb várossá váljon. Az alpolgármester asszony külön köszönetet fejezte ki az elhunyt, egykori főkertész Strenner Józsefnek és Schall Tamás atyának a szakmai támogatásukért és közösségi munkájukért.

Az új cédrusok nemcsak a városképet gazdagítják, hanem a közösségi összefogás szép példáját is mutatják, amely Veszprém egyik meghatározó értéke.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Gyulafirátót városrész kulturális életének fellendítéséért, a gyulafirátóti közösségek formálásáért, fenntartásáért, a gyulafirátóti identitás erősítéséért, Gyulafirátót hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenysége elismeréseként Nagyné Borbás Mária részére Hadnagy László-díjat adományozott a közgyűlés. A díjat szombaton, a gyulafirátóti falunapon adták át.  tegnap 21:56 Közösségi ünnep a kerek templom alatt Közösségi ünnep a kerek templom alatt Frissítően hatott az Ösbő vezér parkon keresztül csordogáló patak hűs vize a szombati hőségben az ösküi falunapon. tegnap 17:28 Versengés és szórakozás Sólyon Versengés és szórakozás Sólyon Tizedik alkalommal rendeztek falunapot szombaton Sólyon. tegnap 16:05 Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét 2025 nyarán megnyitják a megújuló veszprémi várnegyed több épületét. A Veszprémbe látogatók jövőre olyan helyszíneket is bejárhatnak majd, amelyek korábban, a beruházás kezdete előtt nem voltak látogathatók, így a Körmendy-házat, ahol kiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve több kert is nyitva áll majd a várnegyedbe érkezők előtt. A korábban ismert épületek pedig megújulva várják a látogatókat. Az érdeklődők megcsodálhatják majd a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomát, valamint a város ékkövének számító Gizella-kápolnát, de látogatható lesz a Szent Imre- (piarista) templom is. tegnap 12:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.