Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C

Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola

2024. július 7. 14:55
Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak.

Az ünnepélyen elsőként Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szólalt fel. Beszédében rávilágított: az ember arra van rendelve, hogy megtalálja útját, hogy boldoguljon. Méltó emberi életet hitben, valamint szép emberi kapcsolatokban érdemes élni. Olyanban, ami biztonságot ad, ami kiteljesít. A Veszprémi Érseki Főiskola ilyen hely: megerősít a hitben, a biztonságban, kiteljesít, és oktatói, valamint képzései lehetőségeket nyújtanak.

Polgárdy folytatta: a búcsú nemes pillanat, ami elhatárolja az élet egy szakaszát a többitől, de a bezáró ajtótól nem szabad megijedni, hiszen az intézményben töltött időszak felvértezte a végzősöket tudással, bátorsággal, hittel. Végül Mindszenty József gondolatait idézte: „Katolikus hitünk táplálja magyar hazaszeretetünket, mert arra tanít, hogy a hazaszeretet Istentől belénk oltott és Krisztustól megszentelt érzés, és hogy a hazával szemben járó kötelességek Isten törvényeiben találnak szentesítést.

Katolikus hitünk képesít a haza önzetlen szeretetére és ez óv meg bennünket a hazaszeretetet eltorzító és veszedelmes túlzásoktól, mint aminők az idegengyűlölet, a fajimádat vagy a haza látszólagos érdekeinek Isten törvényei fölé való helyezése. A haza érdekeit kívánjuk szolgálni és a haza fennmaradását biztosítani, mikor ifjúságunkat vallásosan akarjuk nevelni, mert meg vagyunk győződve, hogy ha jó katolikusnak neveljük gyermekeinket, akkor jó magyarok is lesznek.”

Polgárdy után Hegedűs Barbara alpolgármester szólt a végzős hallgatókhoz. Az elmúlt esztendők nem csupán a tudás megszerzéséről szóltak, kezdte meg beszédét az alpolgármester, hanem a személyes fejlődésről, a közösséghez tartozásról, és a társadalmi felelősségvállalás iránti elköteleződésről. Hegedűs bízik abban, hogy a megszerzett tudás és tapasztalat egyfajta iránytűvé válik, ami segít a jövőben eligazodni, s megtalálni helyüket a világban.

Nem nagy dolgokat kell véghez vinni, hanem kis dolgokat nagy szeretettel, hívta fel rá a figyelmet Hegedűs, aki Teréz anyát idézte. Az embertársak iránti szolgálat különösen nagy szerepet játszik a végzősök életében, ami az emberek testi és lelki jóléte iránti elköteleződésről szól. Áldozatos munkájuk, támogatásuk életeket változtathat meg.

A tudás tehát nem elég, ha az nem párosul szeretettel és hittel. Hegedűs elmondta: Veszprém városának kiemelten fontos a Veszprémi Érseki Főiskola munkája, hiszen a közösség, a társadalmi erő, és szociális szféra megerősítője a térségben. A végzősök szorgalma is hozzájárul ahhoz, hogy a királynék városa erős, összetartó, támogató közösség, ahol a szociális érzékenység érték. Végül arra buzdította a végzősöket, hogy legyenek bátrak, elkötelezettek az itt megszerzett értékek iránt.

Az alpolgármester után Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora szólalt fel. A diploma szócska után az első, ami az ember eszébe jut, hogy az ismeretek felsőfokú szintje, adott tudományterületen. De vajon miért erre asszociálunk, tette fel a kérdést a rektor, majd az engedelmesség fogalmának pontos értésére hívta fel a figyelmet. Hogyan lehetünk engedelmesek, és kivel szemben kell? Ezen kérdés megválaszolására nem feltétleül elég az oktatás lépcsőit végigjárni, hanem meg kell tanulni helyesen gondolkodni, és mindeközben tiszta szívre is szert tenni, de szerinte mindez kellő műveltésgből és az elhivatottság érzésből forrásozik. Nagy különbség van a karrierépítés és a hivatástudat vezérelte munka között, mert a karrier általában csupán saját magunkról szól, míg a hivatás sok-sok más emberről is. Utóbbi fárasztóbb és nagy áldozatokkal jár, de jó lélekkel végezhető, mely szervesen belehelyezkedik életünk folyásába. A karrier mértéke a siker, míg a hivatásé az értéktudat.

A Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánja, Navracsics Judit is felszólalt, aki a két intézmény gyümölcsöző kapcsolatára világított rá. Örül annak, hogy a karnak és a főiskolának képzési kínálatában ugyanúgy fontos az emberek közötti kapcsolat javítása, a feszültség oldása, a szolidaritásra való ösztönszés.

Végül Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora tartotta meg ünnepi beszédét. Részletesen is beszámolt az eddig elért teljesítményről, az évről-évre nagyobb sikereket felmutató eredményekről. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, kilencen alapkézési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon. A rektor kiemelte, komplex fejlesztésben gondolkodtak, amely a társadalomban való jelenlétüket támogatja.

Elindult a képzés két új szakirányú továbbképzési szakon, a keresztfélévben pedig útnak indult a szociális munka mesterszak is. A következő tanév öt graduális és tizennégy posztgraduális szakkal kezdődik, a hallgatói létszám várhatóan meghaladja a háromszáz főt. Ezzel a Veszprémi Érseki Főiskola 2020 óta a Dunántúl legnagyobb katolikus felsőoktatási intézményévé nőtte ki magát.

A rendezvényen - tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak.

Leveleki Magdolna 37 éve folytat kiemelkedő oktató-kutató munkát a felsőoktatásban. 1986-2002 között a Pannon (korábban Veszprémi) Egyetemen egyetemi tanársegédként és egyetemi adjunktusként, 2003-tól 2015-ig ugyanott egyetemi docensként, illetve 2008-2015 között a társadalmi tanulmányok szak vezetőjeként, majd 2015-től a Veszprémi Érseki (korábban Hittudományi) Főiskolán főiskolai tanárként tart előadásokat és szemináriumokat szociológia tudományterületen. Tanszékvezetőként kilenc éven keresztül irányította és szervezte Főiskolánkon a szociális munka szakon folyó munkát: vezetése alatt indultak el az alkalmazott szociális gerontológia és az iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szakok. A szociális munka mesterszak sikeres akkreditációja és elindítása, az ITDK-munka támogatása, kutatások szervezése és vezetése, publikációk, kiadványok szerkesztése, pályázatok és megannyi, a szakjaink minőségi fejlődését szolgáló tevékenység kötődik a nevéhez. Hallgatói a legnagyobb elismeréssel méltatják oktatói tevékenységét, tudását, emberségét, bölcsességét. A Szociális Tanulmányok Tanszék munkatársai számára biztonságos, inspiráló munkakörnyezetet teremtett, elkötelezett, módszeres munkavégzésével példát mutatott, és ahogyan a Tanszék munkatársai megfogalmazták a Főiskola közösségi felületén közzétett nyilvános posztban: szerető odafigyelést, megértést, útmutatást kaptak tőle.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.