Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

UV veszély! Hogyan védekezzünk a napsugárzás káros hatásai ellen?

2024. július 18. 15:13 // Forrás: green.hu
A napfény a mindennapjaink része, ilyenkor nyáron azonban kicsit nagyobb dózisban kapjuk, mint azz a legtöbbször szeretnénk. A hőséggel társulva a napsugárzás pedig kifejezetten elviselhetetlen is tud lenni. De csak akkor veszélyes a napsugárzás, ha perzsel? Nem. A napsütésben töltött időt kellemesnek is érezhetjük, például vízben, mégis leéghetünk és  a napsugárzás súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, egészen a bőrrák kialakulásáig.

Nézzük meg részletesebben a napsugárzás veszélyeit és a napvédelem alapjait!

A napfény két fő típusú ultraibolya (UV) sugárzást tartalmaz: UVA és UVB. Az UVA sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben, és felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, míg az UVB sugarak a bőr felszínét érintik, és leégést okoznak. Mindkét típus hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.

Az UV-sugárzás hatására a bőr károsodhat, ami leégéshez, pigmentfoltokhoz és ráncokhoz vezethet. Az ismétlődő leégések és a tartós UV-expozíció növeli a bőrrák kockázatát, beleértve a melanomát, amely a bőrrák legveszélyesebb formája. Az UV-sugárzás hatása azonban nem csak a bőrt érinti. Az UV-sugarak károsíthatják a szemlencsét, ami szürkehályoghoz vezethet, és gyengíthetik az immunrendszert is.

Hogyan védekezzünk a napsugárzás ellen?

  • Fizikai védelem. Az egyik leghatékonyabb módja a nap káros hatásainak elkerülésére a fizikai védelem. Viseljünk széles karimájú kalapot, napszemüveget UV-védelemmel, és könnyű, de hosszú ujjú ruházatot. Kerüljük a napozást a legintenzívebb UV-sugárzás idején, 10 és 16 óra között.
  • Árnyék. Az árnyékban maradás is fontos lépés a napvédelemben. Ha kint tartózkodunk, keressünk árnyékos helyeket, vagy használjunk napernyőt. Ne felejtsük el, hogy a homok, víz és hó visszaverheti a napfényt, így még árnyékban is ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak.
  • Napvédő krémek. A napvédő krémek az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb eszközei a napvédelemnek. De vajon hogyan válasszunk megfelelő krémet? Az SPF (Sun Protection Factor) jelzés segít ebben. Az SPF szám azt jelzi, hogy a napvédő krém mennyi ideig véd meg minket az UVB-sugarak ellen. Például egy SPF 30-as krém 30-szor hosszabb ideig véd a leégés ellen, mintha nem használnánk semmit. Manapság az SPF 50-es vagy magasabb faktorú krémek ajánlottak a biztonságos napozáshoz.

A tetoválásnak sem lesz jót az UV-sugárzás. A kozmetikai tetoválásokat elhalványíthatja, a gyógyulási szakaszban pedig akár hegesedést is okozhat. Ugyanígy érdemes kerülni a napot friss sebekkel, hegekkel.

Kémiai vs. fizikai napvédők

A napvédő krémek két fő típusa létezik: kémiai és fizikai fényvédők. A kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, és kémiai reakcióval ártalmatlanná teszik azokat. A fizikai fényvédők, mint például a cink-oxid vagy a titán-dioxid, visszaverik az UV-sugarakat a bőrfelszínről. (Ezek azok a típusú napkrémek, amiket elég nehéz elkenni, fehér foltot hagynak a bőrön. Elsősorban a gyerekeknek való készítmények ilyenek.

Mindkét típus hatékony, de a fizikai fényvédők gyakran ajánlottak érzékeny bőrűek számára, mert kevésbé okoznak irritációt.

A napvédő krémek hatékonysága nagyban függ a helyes alkalmazástól. Fontos, hogy elegendő mennyiségű krémet használjunk – egy felnőtt számára kb. 2 evőkanál mennyiség szükséges a teljes testre. A krémet 20-30 perccel a napozás előtt vigyük fel, és maximum kétóránként ismételjük meg, különösen úszás vagy izzadás után.

Ne feledjük, hogy a napvédelem nemcsak a leégés elkerülése érdekében fontos, hanem a hosszú távú egészségünk megőrzése érdekében is. Tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy bőrünk és egészségünk megvédve maradjon a káros UV-sugárzástól.

vehir.hu
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.