Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem

2024. július 16. 12:15
A Siki nevű Dolphin 26 típusú vitorlást hétfőn avatták fel a balatonalmádi Nereus Park Hotel kikötőjében.

A hajó névadója, Siklósi Lajos 1935-ben született Pozsonyban, majd a felvidékiek áttelepítésekor került Győrbe. Tizenhét évesen kezdte meg vitorlás karrierjét, és kiváló eredményeket ért el. Olyannyira, hogy az 1960-as római olimpiára beválogatták a keretbe is, ám a politikai vezetés megakadályozta az indulását, és ezzel derékba tört versenyzői karrierje. Abbahagyta a versenyzést, családot alapított és a Veszprémi Egyetemen vállalt munkát elektrotechnikai műszerészként. Az ő hathatós közbenjárásával vásárolt hajót az egyetem, és az évtizedek során generációk tanultak meg vitorlázni a kezei között. 2023-ban hunyt el. 

Emlékét a Pannon Egyetem új hajója őrzi, amit hétfő délután avattak fel Balatonalmádiban. A vitorlás története igencsak fordulatos. Bár 1996-ban épült, története majdnem száz évvel ezelőttre nyúlik vissza: az 1927-ben vízre bocsátott Zulu nevű 22-es cirkálóhoz. A cirkáló többször gazdát cserélt élete során, és ezzel együtt nevet is váltott: előbb Nefelejcs, majd 1952-től Pajzán néven futott. Tulajdonosa ekkoriban dr. Hámori Róbert veszprémi orvos volt. A hajó az évtizedek során elkallódott, és amikor Hámori doktor lánya úgy döntött férjével, hogy felkutatják és felújítják a hajót, már nem jártak sikerrel. Építtettek hát egy új, Dolphin 26 típusú vitorlást, ami elődje nevét, a Pajzánt viselte – ez került most a Pannon Egyetemhez, akik Siki néven bocsátják újra vízre. Az újabb csavar a történetben, hogy időközben az eredeti Pajzán is előkerült. 25 évig tengődött a szárazföldön, majd egy jelentősebb felújítás után 2010-ben Woglinde néven tért vissza, és ma már újra a Balatonon szeli a habokat.

A hajó történetét a hétfői vízre bocsátáskor Ther Balázs, a Veszprémi Egyetemi Sport Club vitorlás szakosztályának vezetője ismertette. Felszólalt dr. Edvy László, a VESC elnöke is, aki hangsúlyozta: a Pannon Egyetem kiváló adottságokkal rendelkezik a sport terén, és az, hogy a Balatonnál a vízi sportokban is jelen tud lenni, az tovább erősíti az intézmény párját ritkító kínálatát.

Csillag Zsolt kancellár is azt emelte ki, hogy – bár a sportképzés nem szerepel a portfoliójában – a Pannon Egyetem a kezdetektől fogva büszke volt aktív sportéletére. Az intézményben jelenleg 15 szakosztályban ezer igazolt sportoló mozog, ezzel méretével arányosan a Pannon Egyetem nyújtja a legszélesebb választékot a sportolási lehetőségek terén.

A Siki nevű Dolphin 26-ost a hagyományokhoz hűen egy üveg pezsgővel keresztelték meg.

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
Események
Sorozat
Női futsal NB II Nyugati csoport 2023/24
Hazai
FC Nagykanizsa
Vendég
VESC
Időpont
2024. április 7. 16:00
Helyszín
Football Club Nagykanizsa munkacsarnok
Eredmény
9-1
részletek
Sorozat
Női futsal NB II Nyugati csoport 2023/24
Hazai
Almásfüzitői SC
Vendég
VESC
Időpont
2024. március 3. 19:00
Helyszín
Almásfüzitői Sport Club
Eredmény
4-3
részletek
Sorozat
Női futsal NB II Nyugati csoport 2023/24
Hazai
FC Nagykanizsa
Vendég
VESC
Időpont
2024. április 7. 16:00
Helyszín
Football Club Nagykanizsa munkacsarnok
Eredmény
9-1
részletek
Sorozat
Női futsal NB II Nyugati csoport 2023/24
Hazai
VESC
Vendég
ELTE-BEAC
Időpont
2024. április 20. 16:00
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
2-1
részletek
további cikkek
Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen Pannon Egyetem Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen A Gazdaságtudományi Kar és Mérnöki Kar közös ünnepségével indította a tanévet az idén 75 éves Pannon Egyetem szerda délelőtt. 2024. szeptember 4. 13:52 Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50 Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Pannon Egyetem Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Idén másodszor hozta el a Pannon Egyetem Európa egyik leginnovatívabb hajóversenyét Balatonalmádiba. A pénteken induló háromnapos CoreComm -Pannon Egyetem Solar Boat Challenge futamokon a kontinens egyetemeinek saját fejlesztésű napelemes hajói küzdenek meg egymással a Balaton hullámain, köztük a veszprémi egyetem csapatával is. 2024. augusztus 23. 13:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.