Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét

2024. július 19. 13:01
A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét.

Ezen a héten kezdték el felmérni id. Gombor József, magát csak trafikológusnak nevezű villanyszerelő és helytörténész hagyatékát, ami több ezer olyan relikviából áll, ami valamilyen módon kapcsolódik Veszprém villamosságának fejlődéséhez.

Ahogy a Lackó Dezső Múzeum közleményében írta, a múzeumban nincsen technikatörténettel foglalkozó szakember, így a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakemberei siettek a segítségükre. Ha minden jól megy, új gyűjteményi egységgel gyarapodhat a veszprémi múzeum, és megkezdődhet a város villamos múltjának szakmai feldolgozása.

A múzeum szakemberei Gombor József gyűjteményénél (fotó: Laczkó Dezső Múzeum)A múzeum szakemberei Gombor József gyűjteményénél (fotó: Laczkó Dezső Múzeum)

Ahogy írják, a több ezer tárgy feldolgozása a két szakember legalább ötévnyi munkája lesz, de remélik, hogy ezután izgalmas kiállításokban és intraktív játékokban, valamint kiadványokban ismertetheti meg a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét.

Gombor Józseffel portálunk néhány éve készített portréinterjút, ebben részletesen mesél gondosan összeállított gyűjteményéről is.

Kapcsolódó cikk
Egy évszázad emlékét őrzi a veszprémi villanyszerelő múzeum
Gombor József villanyszerelő mester immár 86. életévét tapossa, életenergiája mégis a mai napig töretlen: közel húsz éve üzemeltet egy aprócska múzeumot a Kupa utcában, ahol minden egyes kincsnek külön története van.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.