Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak'

2024. július 20. 13:33
A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend.

A Művészetek Völgyét első alkalommal 1989-ben rendezték meg. Az alapító, Márta István zeneszerző és színházi rendező, valamint lelkes csapata célja az volt, hogy a művészetek és a kultúra közelebb kerüljenek a vidéki emberekhez, illetve, hogy a városból érkezők megtapasztalhassák a vidéki élet varázsát. Az évek során a fesztivál folyamatosan bővült, egyre több művészeti ágat integrált és egyre nagyobb közönséget vonzott.

A 2024-es fesztivál ünnepélyes megnyitóját sajtótájékoztatóval egybekötve tartották pénteken, a megnyitó köszöntőbeszédét dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is.

A miniszter kiemelte, hogy a Művészetek Völgye nemcsak időben az első a magyar fesztiválok közül, hanem abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál nemcsak kulturálisan, hanem gazdaságilag is fontos szerepet játszik a térségben:

"Minden évben láthatjuk nemcsak azt, hogy hogyan ereszt gyökeret, hogyan gyarapodik ez a fesztivál, hanem azt is, hogy hogyan válik megkerülhetetlenné a térség gazdasági életében."

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a fesztivál hogyan integrálódott az Európa Kulturális Fővárosa programba, és hogyan járult hozzá a térség kulturális és gazdasági fejlődéséhez.

,,Néhány olyan éven vagyunk most túl, amikor a Művészetek Völgye is egy nagyobb és átfogó kulturális eseménysorozathoz társulva, abba tagolva élte az életét, hívta fel magára Európa közvéleményének figyelmét, hiszen 2023-ban Veszprém és a Balaton térsége volt Európa kulturális fővárosa. Az, hogy a tavalyi évben zajlott a hivatalos rendezvénysorozat azonban meggyőződésünk szerint nem jelenti magának az Európa Kulturális Fővárosa címnek a végét." 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a fesztivál hozzájárulhat egy új kreatív régió kialakításához is:

"Kihasználva azt a lendületet, amely az előző évek során a kultúrára, a kultúrát alapul véve jelent meg itt a térségben, nem csak meghosszabbítani akarjuk az élettartamát az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak, hanem a jövő felé fordulva kialakíthatunk egy új regionális struktúrát. Lehetőség szerint egy olyan új térségi gazdasági modellt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben Közép-Európa első kreatív régiójaként tudhatjuk magunkénak a Veszprém – Bakony és Balaton térségét, amelybe értelemszerűen az Eger völgye és az Egervölgyi települések is beletartoznak."

Zárásként kifejezte reményét, hogy a Művészetek Völgye továbbra is fontos szereplője lesz a térség kulturális és gazdasági életének:

" Abban bízom, hogy ahogy az elmúlt több mint 30 évben kiválóan tudtunk együttműködni a Művészetek Völgye szervezőivel, inspirálóival és örököseivel, az itt élőkkel, és a jövőben ez az együttműködés  - a kreatív régió jegyében - továbbra is sikeresen fog zajlani. Hiszen amikor itt vagyunk, amikor az itteni kulturális programokat kísérjük figyelemmel, élvezzük, támogatjuk, akkor valójában magát a térséget, a térség fejlesztését, az itteni kreatívipari tevékenységeket is támogatjuk, bátorítást adunk neki, és ezáltal erősebbé tesszük ennek a tájegységnek a kreativitását, illetve gazdasági modelljét is."

Fotó: Művészetek Völgye / Fekete TiborFotó: Művészetek Völgye / Fekete Tibor

A Művészetek Völgye rendkívül sokszínű – majd’ 3000 különféle - programokkal várja az érdeklődőket, amelyek minden korosztály számára élvezetesek. A fesztiválon jelen vannak színházi előadások, koncertek, irodalmi beszélgetések, filmvetítések, kézműves foglalkozások, kiállítások és interaktív műhelyek. A látogatók részt vehetnek néptánc bemutatókon, hagyományőrző programokon, illetve modern művészeti installációkban is gyönyörködhetnek. A fesztiválon kiemelt figyelmet kap az irodalom és a színház is. Neves írók és költők tartanak felolvasásokat, beszélgetéseket, míg a színházi társulatok különféle előadásokkal szórakoztatják a közönséget. A szabadtéri színházi produkciók különleges hangulatot teremtenek, amelyeket a környező természet csak tovább fokoz.

Oszkó-Jakab Natalia, a fesztivál igazgatója részletezte a programokatOszkó-Jakab Natalia, a fesztivál igazgatója részletezte a programokat

A programsorozat emellett különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A szervezők arra ösztönzik a látogatókat, hogy használjanak környezetbarát eszközöket, és vegyenek részt a hulladékcsökkentési programokban. A fesztivál célja, hogy minimális ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, miközben fenntartható módon nyújt kiváló kulturális élményeket.

A Művészetek Völgye több mint három évtizede szolgál a kultúra, a művészetek és a közösségi élmények ünnepeként. A rendezvény a hagyományok megőrzése és a kortárs művészetek iránti nyitottság harmonikus ötvözésével évről évre új látogatókat vonz, és különleges élményeket nyújt mindenkinek, aki részt vesz rajta. A fesztivál nemcsak a művészetek szerelmeseinek jelent kihagyhatatlan eseményt, hanem a helyi közösségeknek is fontos találkozási pontot, ahol a közös élmények és az együtt átélt pillanatok hozzájárulnak a régió fejlődéséhez.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.