Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

“Bárcsak hamarabb tudtam volna…” helyett: Hogyan legyen zökkenőmentes a felújítás?

2024. július 22. 10:03

Amikor valaki nagyszabású otthonfelújításba kezd, az egy hatalmas vállalkozás, melynek számos különböző oldala van. Kezdve a tökéletes vállalkozó megtalálásától addig, hogy mennyi pénzre is lesz szükségünk. 

A kivitelező megtalálása

Kulcskérdés, hogy a megfelelő kivitelezőt válasszuk ki a projekthez. Az ESTETYQ építőipari tevékenységekkel foglalkozó cég több munkaterületen is dolgozik a lakásfelújítás területén. A festésben, burkolásban, szárazépítésben, szigetelésben, klímatelepítésben is jártasak, magas minőségű munkát végeznek profi, megbízható szakemberekkel. 

Jó tanácsok felújítóknak

Sokan tervezetlenül vágnak bele a felújításba, és ilyenkor sokszor elhangozhat az a mondat: Bárcsak hamarabb tudtam volna… Íme pár jó tanács, hogy elkerüljük a későbbi bosszúságot. 

Az első, hogy hozzunk létre egy kívánságlistát, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, hogy mi a célunk. Jobban kihasználni a teret, hogy a családunk évekig élvezhesse az otthonunkat? Vagy azért fejlesztünk, hogy az ingatlanunk értéke nőjön? Vázoljuk tehát elképzeléseinket, és rangsoroljuk vágyainkat fontossági sorrendben. 

A költségvetés meghatározása és betartása kulcsfontosságú egy nagy felújítási folyamat során. Jó, ha félreteszünk egy tartalékalapot a nem tervezett javítási és váratlan költségekre, és számolunk azzal, hogy ezt bizony fel is fogjuk használni. Ne csak a közvetlen, hanem a közvetett költségekkel is számoljunk, például hogy többet vacsorázunk majd étteremben, esetleg egy-két éjszakát szállodában töltünk. 

Árak és költségek 

Amikor felújítást tervezünk, érdemes nemcsak az esztétikumra, hanem a környezettudatosságra, energiahatékonyságra is törekedni. Tehát ne csak arra figyeljünk, hogy komfortosabban élhessünk, hanem arra is, hogy csökkentsük rezsiköltségeinket. Ezáltal természetesen az ingatlanunk értéke is nő. 

A belső terek megváltoztatása látványos és persze fontos is, de a rekonstrukció nem csak erről szól. Szigetelés, fűtésrendszer, melegvíz-rendszer, elektromos és vízhálózat – ezek mindegyike időről-időre felújításra szorul. 

A felújítás során ne csak a feladatokkal és költségekkel számoljunk, hanem az idővel is. Vegyük figyelembe a közelgő ünnepeket és eseményeket, a legjobb, ha kitűzünk egy végdátumot, és ahhoz képest számolunk visszafelé. Szintén nagyon fontos, hogy a lehető legrendezettebb környezet várja a felújító csapatot, tehát lomtalanítsunk, takarítsunk, pakoljunk el, védjük meg otthonunkat. Esetleg egy külső tárolóegység, egy garázs vagy raktár bérlése is megoldás lehet. 

Végül pedig próbáljunk meg racionálisak maradni, ne a trendekre összpontosítsunk, bár valóban remek a divatból inspirálódni, azonban ezek az ötletek nem biztos, hogy kiállják az idő próbáját. Válasszunk tehát időtálló dizájnt, emellett tervezzünk meg mindent alaposan, és válasszunk profi szakembereket, így elkerülhetjük a “bárcsak hamarabb tudtam volna…” típusú érzéseket. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.