Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Etikett az esküvőn – milyen szabályok vonatkoznak az ültetőkártyákra?

2024. július 23. 10:40

Az esküvőszervezés nem egyszerű feladat, akinek volt már benne része, tisztában van azzal, hogy milyen összetett szervezést igényel. Az ültetési rend megtervezése pedig komoly kihívást igénylő feladat, így jó, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal az etikettet illetően.

A szervezést megkönnyíti a Place of Cards esküvői ültetőkártya, melynek segítségével könnyebbé válik ennek a feladatnak a megoldása. Egyedi, az esküvő arculatához illő, különleges étkezési szokásokat is figyelembe vevő kártyákat tervezhetünk gyorsan és egyszerűen.

Az ültetési alakzatokról néhány szó

Az asztal formája a mérvadó, mely lehet szögletes táblaasztal vagy körasztal, a méret mindig a vendégek számától és az ifjú pár igényeitől függ. Azt, hogy melyik típus jöhet szóba, általában maga a helyszín határozza meg: mekkora az adott terület és milyen elrendezésűek az egyéb bútorok. 

Alapvetően elmondható, hogy a táblaasztalok beszélgetés szempontjából kényelmesebb megoldást jelentenek. Gondoljunk csak bele, egy hatalmas körasztal esetén a távolság és a hangos zene miatt az egymással szemben ülő vendégek egyáltalán nem értik egymás szavát. Körasztal esetében maximum 10 személyes jöhet szóba, az ennél kisebbek bár kényelmesek, egyáltalán nem helytakarékosak. 

Mostanában nagy divatnak örvend, hogy nincsenek az asztalok teljesen lefedve terítővel, csak szett formájában terítenek, ez ad egyfajta rusztikus stílust az esküvőnek.

Mi jellemzi a kültéri esküvőket?

Ebben az esetben sokkal szabadabban rendelkezhetünk a térrel, nem ütközünk falakba és oszlopokba. Azonban az időjárási tényezőkkel minden esetben számolni kell. Könnyen bezavarhat egy eső vagy szélvihar. Ha szabadtérre tervezünk, akkor mindenképp legyen valami alternatíva, ahol meg tudják húzni magukat a vendégek rossz idő esetén is. Lehet ez egy egyszerű sátor is, ez éppen elegendő ilyen esetben. 

Kényes téma: ki hova üljön az esküvőn?

A két főszereplő, vagyis az ifjú pár esetében fontos, hogy ne legyen zsúfoltság, ha ez lehetséges csak a két-két szülő üljön a pár mellé. Itt fontos megjegyezni, hogy elvált szülők esetén nem illik őket egymás mellé ültetni, kivéve, ha megmaradt a jó kapcsolat, és ez külön kérés. A javaslat ekkor az, hogy a tanúk kerüljenek a pár mellé, a szülök pedig külön asztaloknál foglaljanak helyet. De mindig az egyedi igényeket vegyük figyelembe. 

Az sem rossz megoldás, ha csak a menyasszony és a vőlegény ülnek a főasztalnál, ebben az esetben biztos nincs vita és félreértés. 

Az etikett része, hogy lehetőleg senki ne üljön a párnak háttal, ez még körasztaloknál is feltétel. Gondolkodhatunk életkor szerinti ültetésben is, pl. a fiatalabb korosztály ülhet közelebb a zenekarhoz, míg az idősebbek távolabb, illetve a gyerekek külön asztalt is kaphatnak, így mindenki jól érezheti magát. 

Ne feledjük, a jól átgondolt ültetőkártyák és az optimális elrendezés garantálják, hogy minden vendég kényelmesen és örömmel vegyen részt ezen a különleges napon.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.