Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit kell tudni egy hőlégballonos sétarepülésről?

2024. július 23. 10:43

Hőlégballonnal repülni izgalmas és felejthetetlen kaland. Ugyanakkor ha még nem vettünk részt ilyen utazáson, bizonyára rengeteg kérdés merül fel bennünk. Hányan repülhetnek egyszerre? Mi történik odafent? Hogyan működik egyáltalán ez az egész? Igyekeztünk minden fontos és hasznos információt összeszedni a témában.

Hogyan juthatunk fel a hőlégballonra?

Először is válasszunk ki egy számunkra szimpatikus ajánlatot, például a Goballoon klasszikus sétarepülését, és a fizetés után meg is kapjuk az egy évig érvényes beszállókártyánkat. Egy időpont-egyeztetés után pedig bármikor fel is használhatjuk. 

A ballonos repülések nagyban függnek az időjárástól és általában a környezeti tényezőktől. Szeles, esős, viharos időben nem lehet felszállni, sőt a tavasztól őszig tartó időszakban is csupán néhány óra áll ehhez rendelkezésre: napkelte után és napnyugta előtt. 

Hogyan zajlik a repülés?

Sosincs két egyforma repülés. Már csak azért sem, mert a ballon repülésének irányát alapvetően a szél alakítja. Előre a pontos utat sem lehet megtervezni, így mindig meglepetés, hogy mit fogunk látni éppen a magasból. 

A sétarepülés során nagyjából egy órát tölthetünk a felhők között, a 3-4 órás program fennmaradó részét az előzetes munkálatok teszik, mint például a bejelentkezés a repülésre, felkészítés - avagy eligazítás -, a ballon felállítása, és így tovább. Természetesen a földetérés után is lesznek “tennivalók”. Meg kell ünnepelni a sikeres landolást, majd pedig egy emléklappal vissza kell térni a találkozási pontra. 

Az, hogy hányan lehetnek a kosárban az út során, nagyon változó. Általában egy sétarepülésnél a 8-12 fő a jellemző, míg egy romantikus sétarepülésnél csak a pilóta és a pár tartózkodnak ott. 

A hat és tizennégy év közötti gyermekek kizárólag felnőtt kísérővel repülhetnek. Kisebbeknek ijesztő lehet még, rendszerint az égő hangja riasztja meg őket, így ha velük szeretnének felszállni, célszerű először megmutatni nekik. 

Technikai tudnivalók

A beszállókártyát nem lehet visszaváltani, azonban átruházni igen. Az időpontfoglalást a repülésre célszerű már 4-6 héttel a tervezett utazás előtt megejteni, de akár még ennél is korábban lehet jelentkezni.

Mivel a hőlégballonos felszállás lehetősége függ az időjárástól, így előfordulhat, hogy a pilóta kénytelen lesz lemondani a repülést. Mindig a biztonság az elsődleges! A pilóták és munkatársaik folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás változásait, és ez alapján hozzák meg döntésüket. Ha le kell mondani egy sétarepülést, akkor természetesen a beszállókártya érvényes marad, és egy újabb időpontban lehet majd élvezni a szelek szárnyán történő utazást.

A biztonságról való gondoskodás nemcsak a környezeti tényezők figyelésében nyilvánul meg, hanem abban is, hogy minden ismertetőt tartanak az utasoknak. Az itt összegyűjtött információk fontosak minden egyes hőlégballonos repüléshez, hogy az utazást maximálisan tudjuk élvezni, és csak a magasban való szárnyalás örömének hódolhassunk.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.