Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

III. Kenese ArtFeszt - A művészetek szárnyán

2024. július 31. 16:21 // Forrás: VEB2023
A Kenese Art Feszt nyári összművészeti fesztivált harmadjára rendezik meg Balatonkenesén július 31. és augusztus 4. között. A kulturális eseménysorozat balatonkenesei és akarattyai származású művészek összefogásával indult 2022-ben. A fesztivál programja korhatártól függetlenül mind a gyermekes családok, fiatalok és művészetszerető felnőttek számára kínál minőségi szórakozást.

A III. Kenese Art Feszt 5 nap alatt a város 10 különböző helyszínén 30 eseménnyel várja a kultúra szerelmeseit, klasszikus, könnyűzenei és népzenei koncertektől hangszerbemutatókon/beavatókon át a különböző kézműves foglalkozásokig. Idén is folytatódik a tavalyi fesztivál egyik legnépszerűbb programja, a helytörténeti séta, melynek keretében mind a helyi és mind a nyaraló közönség jobban megismerheti a település rejtett kincseit. Hagyományteremtő céllal, idén elsőként kerül megrendezésre a Kenese Placc - Kézműves vásár és Kenese színpada, a környék kiválóságait felsorakoztatva. Az ötnapos seregszemle a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program örökségeként valósul meg.

Balatonkenesén és a szomszédos Balatonakarattyán több művész él vagy gyökerei ehhez a két településhez nyúlnak vissza. A mára már jelentős szakmai háttérrel rendelkező művészek egy olyan programsorozatot hoztak létre, melyben elsősorban a gyermekes családokat és az ifjúságot szeretnék megszólítani a művészetek közösségépítő ereje által, kiegészítve a település már meglévő programjait. A Kenese ArtFeszt-ben a művészek a fővárosban és külföldön megszerzett tudásukat szeretnék a helyi és nyaraló közösséggel megosztani és remélik, hogy ezáltal e közösség erősödni fog.

A fesztivál reggelente különböző mozgásformákkal – Smovey workout, jóga, helytörténeti séta – indul, majd a nap további részében ismeretterjesztő zenei és kézműves foglalkozások (pl. nemezelés, hímzés, origami, virágszövés, közösségi népdaléneklés, mini citeratábor) színesítik a programkínálatot. Emellett az érdeklődők a Kenese Klub elnevezésű eseményeken a magyar tenger, a Balaton kultúrájához kötődő előadásokat is hallgathatnak.

A balatonkenesei és -akarattyai származású művészek és alkotók szervezésében létrejött összművészeti fesztiválról természetesen nem hiányozhatnak a klasszikus/jazz/pop/népzenei koncertek sem, így az ötnapos kulturális seregszemlén esténként a zenéé és a táncé lesz a főszerep.

A vasárnap délelőtt pedig a környékbeli termelők és kézművesek termékeit felvonultató vásáré és a Kenese színpadé, melyek együtt egy új programelemet alkotnak idén.

A július 31. és augusztus 4. között megvalósuló fesztivál, az eddigi legszínesebb és legtöbb elemet tartalmazó programsorozattal, mintegy 30 eseménnyel várja a helyieket, a nyaralókat és a környékbéli településekről érkezőket Balatonkenese különböző pontjain.

A helyszínválasztásnál ezúttal is szempont volt, hogy a Balatonkenesei Művelődési Ház és Könyvtár falai közül kilépve belakjanak más tereket is, úgymint a Könyvtárkertet, a strand melletti pavilonsor központi terét a Parti sétányon, zene csendüljön fel a református templomban, vagy a Tájház körtefájának hűse szolgáljon az események színhelyéül. Egyszóval kikerülni a megszokottból, közelebb a közösséghez. A tavalyi új helyszíneket, mint például a Hotel Marina Port színházterme - kiegészíti idén a Szó ami Szó - G&D Kézműves Cukrászda és Pékség udvara, és a Katica Pékség terasza is.

Mi is vár az idei fesztiválozókra? Kerek Erzsébet (zongora), Tóth Sára Rebeka (fagott) és Rumy Balázs (klarinét) romantikus klasszikuszenei koncertje, Dankos Attila, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház zeneigazgatójának orgonakoncertje, Várady Lilla & Béleczki Viktória Lilla ifjú zongoravirtuózok estje, citerasz – citerabeavató Bucz Júliával, helytörténeti séta Tóth Istvánnal, tájművészet (land art) Haránt-Miklós Melindával, folkest (koncert, táncbemutató, néprajzi előadás, táncház) Székely Leventével, Szűcs Sándorral, Turi Andrással, Pálfy Zsolttal, Énekesné Cserna Krisztával és Vörös Árpáddal, a Mai Rumba Latin trió koncertje, Dupre Bojan könnyűzenei zongora koncertje, Károlyi Lili & Demény Gergely könnyűzenei koncertje. A fesztivál Tóth Sára Rebeka (ének) és Vladár Krisztina (vizuál) különleges, fényfestéssel kísért zenei előadásával zárul.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.