2019. július 23., kedd
Lenke névnap

A szocialisták megerősítették posztján a miniszterelnököt

Biztonság és reform mottóval, és továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével új kormányzati szakasz kezdődik - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának csaknem ötórás budapesti tanácskozása után vasárnap éjjel. A frakcióvezető közölte: a kormányzás újabb szakaszát a Munka, tudás, tulajdon programja mentén, az egészségügyben szükséges változtatásokkal, és továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével folytatják.
Lendvai arra kérdésre, hogy volt-e bizalmi szavazás a frakcióülésen Gyurcsány személyével kapcsolatban, úgy válaszolt: ilyen nem volt, de a képviselőcsoport állásfoglalást fogadott el, amely azt is tartalmazza, hogy a kormányzást és a reformokat Gyurcsány Ferenccel kívánják folytatni. Mint hozzátette, a döntést csaknem egyhangúlag, két tartózkodással hozta meg a frakció.
 
"Készek vagyunk és felkészültünk az önálló kormányzásra" - mondta a szocialisták frakcióvezetője. A kormányzás részleteiről szólva Lendvai Ildikó úgy tájékoztatott, a konvergenciaprogram teljesítésével gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését kívánják elérni. A felsőoktatásban szabadon átjárhatóvá tennék a fizetős és az államilag finanszírozott képzést, a tulajdon tekintetében pedig a miniszterelnök által már meghirdetett programot folytatnák. A frakcióvezető szólt arról is, hogy a Munka, tudás, tulajdon programja mellett negyedik elemként az egészségügyben szükséges változtatásokat is véghez vinnék, de nem csak az egészségbiztosítást érintően, hanem "szélesebb területen" is.
 
A távirati iroda úgy értesült, hogy a vitában elhangzott az is, hogy bár a szocialista választók egy része örül annak, hogy az SZDSZ valószínűleg kilép a koalícióból, nehezebb lesz kormányozni, mint eddig. Ezért fegyelmezettebb munkára van szükség, kevesebb törvényben és több rendeletben gondolkodnak - mondta az MTI-nek egyik frakciótag.
 
Az MTI információja szerint a miniszterelnök a vitában arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ azt mondja, az ő személye az akadálya a koalíció fennmaradásának, és esetleg távozna, akkor ezután egy újabb akadályt találna a liberális párt.