Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harangot szenteltek Balatonfűzfőn

2024. augusztus 12. 8:14 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Amikor az épületek megújulnak, akkor ez annak a jele, hogy a lelkek nemcsak megújulni akarnak, hanem erővel élni hivatásuknak megfelelően – hangsúlyozta Dr. Udvardy György érsek atya Balatonfűzfőn a Jézus Szíve Plébánián tartott harangszentelésen, ahol megáldotta a felújított plébániát és a templomtetőt is.

Az ünnepélyes alkalmon főpásztorunk tartotta a szentmisét. Köszöntőjében kihangsúlyozta, imádkozzunk és adjunk hálát a teremtő Mennyei Atyának és Gondviselőnek, hogy engedi, szolgálhassuk őt, engedi, hogy közösségben élhessünk, engedi, sőt bátorít minket arra, hogy egymásra figyelve – az épületeink által is – a jövőt tudjuk építeni.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a város közössége sokat gyarapodott az épületek megújulásával és a harangok szolgálatba állításával, és hangsúlyozta, hogy ez a fejlődés nem csak anyagi, hanem lelki értelemben is fontos.

Laposa Norbert plébános köszöntőjében háláját fejezte ki az érsekeknek, paptestvéreknek, képviselőknek, vállalkozóknak és a közösség tagjainak a 2017 óta megvalósult fejlesztésekért és Magyarország kormányának támogatásáért. Kiemelte a plébániaépület teljes felújítását, a templom tetőszerkezetének és villámhárító rendszerének megújítását, valamint az új harangok beszerzését, amelyek a hívek adományaiból valósultak meg. Külön köszönetet mondott azoknak, akik támogatták ezeket a projekteket, és említést tett a közösség folyamatos gyarapodásáról is. Végül hálát adott Istennek és Bódi Mária Magdolnának, a hamarosan boldoggá avatandó vértanúnak.

A szentmise kezdete előtt Udvardy György megáldotta az épületeket, majd az új harangokat, amiket imádságok között emeltek helyükre a templom toronyba.

A szentmisén érsek atya prédikációjában a búzamag törvényének jelentőségét emelte ki, mely Jézus Krisztus tanításában és áldozatában válik érthetővé.

– Ha a búzamag nem esik a földbe és nem pusztul el, nem hoz termést – hangsúlyozta, majd kifejtette, hogy ez a törvény nemcsak a természetben, hanem az emberi életben is megnyilvánul, különösen az áldozatvállalásban. Hozzátette, hogy a szülői áldozatban is ugyanez a dinamika figyelhető meg, hiszen “beletestesül abba a táplálékba, abba a ruhába, abba a szellemi kincsbe, amit átad.”

A főpásztor arra is rámutatott, hogy Jézus engedelmességével és szeretetével áldozza életét értünk, ezzel példát mutatva nekünk. Ő az engedelmes fiú, aki szereti az Atyát, és életét áldozza értünk – mondta. A prédikációban Szent Lőrinc diakónus példája is szerepelt, aki vértanúságával a búzamag törvényét testesítette meg. Az érsek emlékeztetett Bódi Mária Magdolna életpéldájára is, aki “szüzességi fogadalmát megújítva köteleződött el Krisztus mellett”, és áldozatával tanúsította hitét.

Az érsek kiemelte, hogy Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási eljárása is ebben a törvényben nyeri el értelmét.

Talán a búzamag törvénye valósult meg az ő életében – utalt arra, hogy áldozata a közösség javát szolgálta. Az Eucharisztia jelentőségére is kitért, amely Bódi Mária Magdolna életében az erő forrása volt, és amelyben “számunkra jelenvalóvá teszi a búzamag törvényét”.

A prédikáció végén az atya arra buzdított, hogy kövessük szentjeink példáját, ne féljünk az áldozattól, és kérjük az előttünk járóknak a közbenjárását és köszönjük meg az ő példájukat.

A szentmise záró áldása után a hívek kivonultak érsek atyával és a paptestvérekkel, ahol közösen imádkozták el az Úrangyala (Angelus) imádságot, miközben első alkalommal szólaltak meg a templom új harangjai.

Az ünnepen jelen volt Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök úr és felesége, Nagy Zsuzsanna asszony is, akik szabadságukat töltik a Balatonnál.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.