Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megóvnák az utókornak a badacsonyi Kisfaludy-házat

2024. augusztus 14. 11:11
Műemlékvédelem alá eshet a badacsonyi Kisfaludy-ház, ennek érdekében személyesen Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter és a térség országgyűlési képviselője járt közbe.

A badacsonyi hegyoldalon fekvő patinás ház ma étteremként működik, viszont valaha ez az épület Kisfaludy Sándor magyar költő tulajdonában állt, ez volt a présháza.

Kisfaludy Sándort ugyan édesapja eredendően jogi pályára szerette volna irányítani, ő inkább katonai pályára lépett. Miután tagja lett a bécsi testőrségnek, nem egy csatában is részt vett, főként Olaszországban, így történt meg, hogy egy alkalommal francia fogságba esett. Fogsága idején, Himfy álnéven írta hihetetlen sikereket hozó verseit, melyek "Himfy dalai" néven váltak ismertté, később pedig a "Himfy szerelmei" című kötetben jelentek meg.

A versek múzsája egy bizonyos Szegedy Róza volt, akit a költő egy szüret alkalmával ismert meg Badacsonyban. Az ismeretségből szerelem lett. A “Himfy dalok” a kezdeti szerelem egyoldalú érzelmeit festették meg. Szerelmük később beteljesedett és egy életre összekötötte őket Badacsonyban.

Most Navracsics Tibor Facebookon közzétett videójában jelentette be, hogy levélben fordult Lázár János miniszterhez, akinek tárcája alá tartozik a hazai műemlékvédelem, hogy kapja meg ezt a fokozott védelmet a badacsonyi Kisfaludy-ház is.

„A Badacsony hegye, a Balaton-part és az itteni épületek is Magyarország megkérdőjelezhetetlen kulturális örökségéhez tartoznak.” – Fogalmazott Navracsics Tibor.

Hozzátette, hogy azóta megérkezett a válaszlevél is, amiben miniszterkollégája támogatásáról biztosítja ebben a törekvésében, így pedig a Kisfaludy-ház védett műemlék lehet a jövőben, ami biztosítja, hogy évtizedek múlva is mostani állapotában lehessen látogatni ezt a történelmi helyet.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.