Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösség, gasztronómia és tradíció ünnepe a bakonynánai gombócfesztivál

2024. augusztus 18. 13:15
Augusztus 17-én ismét megrendezték a Bakonynánai Gombócfesztivált, amely már hagyományosan a nyár egyik legnépszerűbb családi eseménye a környéken. A fesztivál a bakonynánai sportpályánál zajlott, ahol a résztvevők különféle gombóckülönlegességeket kóstolhattak, és számos színes programmal várták az érdeklődőket, minden korosztály számára kínálva kikapcsolódási lehetőségeket.
 

A fesztivál megnyitóját követően kezdetét vette a rendezvénysorozat, ahol a legkisebbek számára gyermekkoncertek, ugrálóvárak, arcfestés és csillámtetoválás, míg a felnőtteknek főzőverseny, gombóckóstolók, valamint folklór- és popzenei koncertek biztosították a szórakozást. A sportolni vágyók is találtak maguknak elfoglaltságot, hiszen kispályás focibajnokság is szerepelt a kínálatban.

Az esemény során különleges kitüntetéseket is átadtak, a helyi közösségépítésben két kiemelkedő szereplő részesült elismerésben. A díjakat Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Németh Zsuzsanna, Bakonynána polgármesterasszonya, és Szakács László, Bakonynána alpolgármestere adták át.

Az idei év díszpolgári címét Simonné Rummel Erzsébet kapta, akinek munkássága a sváb kultúra és hagyományok megőrzése terén kiemelkedő. Erzsébet egy sváb család gyermekeként született Bakonynánán, és egész életében szívvel-lélekkel dolgozott szülőfaluja fejlődéséért. Kiemelkedő tevékenysége közé tartozik a Német Kisebbségi Önkormányzat megalapítása és vezetése, a falumúzeum és a tájház létrehozása, valamint számos kulturális projekt, köztük a helyi kórus megalapítása. Díjátadó beszédében így fogalmazott:

„Nagyon büszke vagyok arra a közösségre, amelyet sikerült kialakítani, és remélem, hogy ezt a szellemiséget a fiatalok is tovább viszik majd.”

Forsthoffer István Bakonynánáért Emlékéremmel lett kitüntetve, elismerve ezzel a település fejlesztéséért végzett munkáját, különösen a helyi iskola vezetésében és a természettudományos nevelésben betöltött szerepét. István 41 évig dolgozott tanárként, és jelentős mértékben hozzájárult a közösségi élet fejlődéséhez. Az elismerés átvételekor szerényen megjegyezte: „Nem készültem nagy beszéddel, de szeretném megköszönni mindazoknak, akik támogattak és segítettek a munkámban.”

Németh Zsuzsanna, polgármesterNémeth Zsuzsanna, polgármester

Németh Zsuzsanna polgármesterasszony büszkén számolt be a fesztivál sikeréről, amely immár 14. alkalommal rendeztek meg:

„A Gombócfesztivál közösségépítő ereje megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt években a rendezvény kinőtte magát, ma már 1000-1500 fő is részt vesz rajta. Ez a siker a helyi asszonyok és önkéntesek elkötelezett munkájának köszönhető, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a fesztivál előkészületein és lebonyolításán”

– mondta a polgármesterasszony, kiemelve, hogy a fesztivál nem csak a helyi közösséget erősíti, de hozzájárul Bakonynána hírnevének öregbítéséhez is.

Németh Zsuzsanna és Ovádi Péter, országgyűlési képviselőNémeth Zsuzsanna és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

A polgármesterasszony külön kiemelte a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel való kiváló kapcsolatot is. „A képviselő úrral nemcsak a rendezvények sikeres lebonyolításában vagy szervezésében működünk együtt, hanem az egész önkormányzat életében is nagy segítségünkre van. Bármilyen problémával álltunk szemben, mindig utat keresett ahhoz, hogy a probléma megoldódjon. Nagyon jól képviseli a települést, illetve a térséget, és nagyszerűen tudunk együttműködni” – hangsúlyozta a polgármesterasszony.

A díjátadó ceremónia és a fesztivál eseményei összességében ismét bebizonyították, hogy Bakonynána közössége mennyire összetartó és elkötelezett hagyományai megőrzése mellett, így biztosítva a jövőt a következő generációk számára is.

Galéria
Bakonynánai Gombócfesztivál
vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek mesterséges intelligencia Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A kutatás nyomán kiderült, hogy szóismeretükben a gépek még a doktori fokozattal rendelkező anyanyelvi beszélőket is maguk mögé utasítják. ma 8:57 A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász Ebben a tanévben a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg az ünnepélyes átadót – tájékoztatott kedden a Veszprémi Érsekség.  2024. szeptember 10. 18:36 Kétcsillagos fenntarthatósági minősítést kapott a Hungaroring Kétcsillagos fenntarthatósági minősítést kapott a Hungaroring A fenntartható fejlődés az autósportban is a legfontosabb témák közé tartozik – a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) egy, kettő vagy három csillaggal minősíti a versenypályákat annak alapján, hogy milyen szintet értek el a fenntarthatóságban. A Hungaroring a Magyar Nagydíj után megkapta a két csillagot. tegnap 10:14 Drogprevenció: tanuljunk meg nemet mondani! Drogprevenció: tanuljunk meg nemet mondani! Kedd délelőtt drogprevenciós előadást tartott a rendőrség a Damjanich utcai Napsugár Klubban, a ,,Házhoz megyünk! Együtt a biztonságért!” fórum keretein belül, amelynek témája a fiatalok szerhasználata és a megelőzés. 2024. szeptember 10. 20:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.