Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az államalapításra emlékeztek Öskün

2024. augusztus 20. 11:58
Közösen ünnepelték Szent István napját az ösküiek hétfőn a település főterén.

A megemlékezésen dr. Matics Tímea, a pénzügyi és településfejlesztési bizottság elnöke mondott beszédet. Mint kifejtette, az ünnep alkalmat ad a múlt felelevenítésére és a jövőbe vetett hit megerősítésére. Szent István erős erkölcsi alapra épített keresztény Magyarországot. Életműve és az általa képviselt eszmeiség előtt hajtunk fejet. Keresztény kultúránkat az elmúlt évszázadok zivatarai közepette is megőriztük, és feladatunk, hogy identitásunkat és közösségünk összefogását a jövőben is megtartsuk.

Ovádi Péter parlamenti képviselő is arról beszélt, hogy a történelem megannyi kálváriája után mégis tudunk létezni a magunk szabadságában és szuverenitásunkban, mert olyan elődök példája áll előttünk, mint Szent István. A politikus felidézte a település történetének fordulópontjait: az Árpád-kor keresztény közösségétől, akiket a török üldözött el, hogy aztán a vész elmúltával a szellemjárta településre a Felvidékről érkezzenek új lakosok, akik ismét felvirágoztatták Ösküt. A képviselő arra biztatta a jelenlévőket, hogy ápolják közösségüket, mert az egységnél nincs erősebb pajzs, ami ellenállhatna a történelem viharaival szemben. 

Az ünnepséget verssel, énekkel tette színesebbé Kis Milán, Heblinger Laura, Baksa Kata és Vadas Máté. Az új kenyeret Fódi Ákos katolikus plébános és Bikádi László református lelkész áldották meg. 

Ez alkalommal avatták fel és koszorúzták meg a település új kopjafáját is, amit a korábban ugyanitt állt, ám az évtizedek során elöregedett kopjafa pótlására helyeztek el. A rendezvény felvonulással folytatódott, az Ösbő vezér parkban kézműves foglalkozások és táncház várta az érdeklődőket. 

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek mesterséges intelligencia Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A kutatás nyomán kiderült, hogy szóismeretükben a gépek még a doktori fokozattal rendelkező anyanyelvi beszélőket is maguk mögé utasítják. ma 8:57 A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász Ebben a tanévben a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg az ünnepélyes átadót – tájékoztatott kedden a Veszprémi Érsekség.  2024. szeptember 10. 18:36 Kétcsillagos fenntarthatósági minősítést kapott a Hungaroring Kétcsillagos fenntarthatósági minősítést kapott a Hungaroring A fenntartható fejlődés az autósportban is a legfontosabb témák közé tartozik – a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) egy, kettő vagy három csillaggal minősíti a versenypályákat annak alapján, hogy milyen szintet értek el a fenntarthatóságban. A Hungaroring a Magyar Nagydíj után megkapta a két csillagot. tegnap 10:14 Drogprevenció: tanuljunk meg nemet mondani! Drogprevenció: tanuljunk meg nemet mondani! Kedd délelőtt drogprevenciós előadást tartott a rendőrség a Damjanich utcai Napsugár Klubban, a ,,Házhoz megyünk! Együtt a biztonságért!” fórum keretein belül, amelynek témája a fiatalok szerhasználata és a megelőzés. 2024. szeptember 10. 20:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.