Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém díszpolgárává avatták dr. Navracsics Tibort

2024. augusztus 20. 20:51
A területfejlesztési és közigazgatási miniszter a város Szent István-nap alkalmából rendezett ünnepségén vehette át a kitüntetést.

Az államalapítás és Szent István ünnepe alkalmából Ovádi Péter parlamenti képviselő mondott beszédet az Óváros téren kedd délután. Mint mondta, a magyarság már ezer éve letelepedett és megmaradt a Kárpát-medencében, és ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megfogalmazzuk, mi végre vagyunk a világon. A képviselő úgy utalt Szent István királyra, mint aki világnézettől függetlenül példakép mindannyiunk számára, hiszen államalapító királyunk a magyarság origója. Hozzá eredeztethető vissza minden és nélküle nem jöhetett volna létre semmi, amit magyarként magunkénak tudhatunk: nyelvünk, történeteink, de akár sportolóink olimpiai sikerei is. 

Ovádi PéterOvádi Péter

Szent István döntései mögött nem állt ott egy nemzet ezeréves tapasztalata, azok helyességét a hiten, reményen és szereteten kívül nem támasztotta alá semmi. 

Ovádi kijelentette: mi, veszprémiek különösen szerencsések vagyunk, hiszen az ország egyik, ha nem a legszebb városában élhetünk. Szent István erényei és Imre fiának írt intelmei máig sormintaként szolgáltak ennek a városnak a kiemelkedő alakjai számára: Ranolder, Padányi, a Cholnokyak, Szeglethy, Komjáthy és Brusznyai mind méltón képviselték ezeket az eszméket. A képviselő megjegyezte: ma is élnek közöttünk olyanok, akiket e nevek sorában lehetne említeni. Közéjük tartozik Navracsic Tibor is, "egykori mentorom, harcostársam, barátom" – fogalmazott Ovádi. 

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém városért végzett több évtizedes elkötelezett és áldozatos munkája, a helyi közéletben betöltött aktív szerepe, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként dr. Navracsics Tibor részére Veszprém Város Díszpolgára címet adományozott. A díjat Porga Gyula polgármester adta át. 

Porga Gyula és Navracsics TiborPorga Gyula és Navracsics Tibor

Navracsics Tibor Veszprémben született, idősebb Navracsics Tibor és Simon Judit tanárházaspár gyermekeként. A Lovassy László Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, majd sorkatonai szolgálatát teljesítve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg jogi diplomáját. Veszprémben kezdett dolgozni bírósági fogalmazóként, majd egyetemi felkéréseknek eleget téve oktatói tevékenységet folytatott. Munkája többnyire Budapesthez kötötte, azonban mindig megragadta az alkalmat, hogy szülővárosába visszatérhessen.

2010-ben és 2014-ben is Veszprém országgyűlési képviselőjévé választották, továbbá 2010-2014 között pedig közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes volt, A 2014-2019 közötti ciklusban oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosként dolgozott az Európai Bizottságban, majd 2019. december 1-jétől ismét Veszprémé lett a főszerep, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos pozíciót töltötte be. Kormánybiztosként végzett munkájának köszönhetően Veszprém központtal egyedi, regionális szintű összefogással, identitáserősítő programsorozattal mutathattuk meg Európa felé is városunk és a térség kulturális gazdagságát és szépségét.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

Veszprémért és a veszprémiekért folytatott elhivatott munkája jóvoltából 2023 óta Európa és a világ megkülönböztetett figyelmét élvezheti városunk, az EKF évad sikerével bevéstük Veszprém nevét nem csupán az ország és Közép-Európa, hanem egész Európa XXI. századi történelmébe. Veszprém történetébe pedig beírta nevét dr. Navracsics Tibor miniszter, kormánybiztos és veszprémi polgár.  A hosszú évek fáradhatatlan munkája meghozta gyümölcsét: Veszprém sikerrel állta meg helyét a Bakony és a Balaton ölelésében kulturális, turisztikai, gazdasági, és kreatívipari szempontból egyaránt.  A város soha nem látott fejlesztési időszakát éli, számos beruházás valósult meg, új értékek és hagyományok jöttek létre. 2023-ban több, mint 3500 esemény valósult meg 116 település összefogásával. 

Dr. Navracsics Tibor közéleti tevékenysége töretlenül kimagasló. 2022-2023 között területfejlesztési miniszterként, jelenleg pedig közigazgatási és területfejlesztési miniszterként dolgozik.

– Navracsics Tibor fontos szereplője volt az elmúlt tizenöt év városmegújítási programja sikerének, mindegy, éppen milyen feladatkört látott el, mindig segítette a város törekvéseit és meghatározó szereplője volt Veszprém közéletének – nyilatkozta Porga Gyula polgármester. – Fontos tartóoszlopa volt az Európa Kulturális Fővárosa programnak, folyamatosan segítette a munkánkat ötletekkel, tanácsokkal, kapcsolatokkal. Navracsics miniszter úr ízig-vérig veszprémi, minden ide köti, és egy jól működő közösség számára fontos, hogy elismerjük azt, aki másoknál többet tett.

Az ünnepségen Fenyvesi Márton gitárművész és Pátki Rozina énekesnő lépett felAz ünnepségen Fenyvesi Márton gitárművész és Pátki Rozina énekesnő lépett fel

Az ünnepséget követő állófogadáson dr. Navracsics Tibor pohárköszöntőjében elsősorban szüleinek mondott köszönetet. Mint mondta, az ő döntésük nyomán született Veszprémben, ha ez másként alakult volna, talán az egész élete más irányt vett volna.

"Tőlük tanultam, hogy a város nemcsak lakóhely, a körülöttünk élők pedig nem csak szomszédok, hanem közösség"

Veszprém díszpolgára megjegyezte: a mai nap sem lenne ilyen emlékezetes, ha nem lennének mellette olyan barátok, mint Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő. Navracsics megköszönte a közgyűlés minden tagjának a díszpolgári címet, azoknak is, akik megszavazták, és azoknak is, akik nem ellenezték. 

Veszprém város díszpolgárai

1991     Hungler József
1991     Szoboszlay Sándor
1991     Kasza László
1991     Polinszky Károly
1991     Brusznyai Árpád
1996     Kiss Balázs
2002     Hegyeshalmi László
2002     Kollár Kálmán
2002     Hajnal Csaba
2002     Zámbó István
2002     Dr. Habsburg Ottó
2007     Dr. Horváth Balázs
2009     Gutheil Jenő
2011     Dr. Markó László 
2018     Dr. Márfi Gyula
2021     Dr. Papp Sándor
2024     Dr. Navracsics Tibor

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Megnyílt Lugossy Mária retrospektív kiállítása Megnyílt Lugossy Mária retrospektív kiállítása Szerda este nyílt meg Lugossy Mária retrospektív kiállítása a Bohus-Lugossy Alapítvány és a Művészetek Háza Veszprém közös szervezésében, a Dubniczay-palota Várgalériájában, többek között azzal a céllal, hogy a város lakói megismerjék Lugossy Mária különleges és világviszonylatban is jelentős alkotói életpályáját, melyért számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazta a szakma.   ma 15:42 A kormány jövőre munkáshitelt vezet be A kormány jövőre munkáshitelt vezet be A kormány legkésőbb jövő év január 1-jétől munkáshitelt vezet be; a kedvezményes kölcsönt azok vehetik majd igénybe, akik már 17-18 éves koruktól dolgoznak, és nem jogosultak a diákhitelre. ma 11:18 EKF-konferencia: Hogyan nyerjük meg a 21. századot? EKF-konferencia: Hogyan nyerjük meg a 21. századot? A város és a térség jövőjéről, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program tanulságairól zajlott kerekasztal-beszélgetés a kétnapos EKF-konferencia keretében szerda délután az Acticityben. tegnap 19:53 Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek mesterséges intelligencia Az AI-nak jobb a szókincse, mint az embernek A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A kutatás nyomán kiderült, hogy szóismeretükben a gépek még a doktori fokozattal rendelkező anyanyelvi beszélőket is maguk mögé utasítják. ma 8:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.