Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint háromszázan lifteztek

2024. augusztus 26. 11:36 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Dr. Udvardy György veszprémi érsek volt az utolsó személy, aki használhatta a veszprémi várnegyed megújításához használt ikonikus térállvány liftet. Az egyházi vezető áldást mondott, hogy a szerkezet használata közben nem történt baleset és beteljesítette a feladatát.

Augusztus 23-án különleges pillanatok tanúi lehettek a veszprémiek: Európa egyik legnagyobb szerkezeti állványát ugyanis hamarosan elbontják, s a hozzá tartozó liftet utolsó alkalommal próbálhatta ki a nagyközönség. A nap egyik felemelő pillanata volt, amikor Dr. Udvardy György veszprémi érsek a felvonóval annak legutolsó útjára indult. Az egyházi vezető a liftből kiszállva megcsodálta a panorámát, és elégedetten konstatálta, hogy a vár felújításának jelenlegi szakasza lezárult. Hálát és áldást mondott, hogy a lift használata közben nem történt baleset és beteljesítette a feladatát.

A térállvány szerkezete 2022 tavasza óta állt Veszprém szívében, segítve a várnegyed újjáépítéséhez szükséges anyagok és munkások szállítását. Az építmény több mint 40 méteres magasságával, meghaladva egy tízemeletes ház magasságát, a várhegy ikonikus részévé vált egy időre. A szerkezet tehermentesítette a Vár utcát és az Óváros terét, így biztosítva, hogy az anyag- és munkásforgalom ne okozzon torlódásokat a szűk utcákban.

A térállvány nemcsak a munkálatok során, hanem a lakosság számára is különleges élményt nyújtott. A felvonót augusztus 23-án még utoljára megnyitották a lakosság számára, lehetőséget biztosítva arra, hogy a regisztrált látogatók is élvezhessék a magasból nyíló kilátást, mielőtt az építmény végleg eltűnik a várhegy oldalából. Aznap több mint háromszázan próbálták ki a felvonót, akadt, aki kétszer is liftezett, mások a kilátástól ámultak.

A felújítás anyagigényes szakasza mostanra lezárult, így a fennmaradó forgalom már más útvonalon is megoldható. Ennek köszönhetően a hatalmas szerkezet elbontása megkezdődhet, ami egy újabb mérföldkövet jelent a vár megújításának folyamatában.

A várnegyed megújítása az elmúlt évek során jelentős lépésekkel haladt előre, a Veszprémi Érsekség mindig is nagy figyelmet fordított a város történelmi és hitéleti örökségének megőrzésére. Dr. Udvardy György vezetésével a projekt nemcsak építészeti szempontból, hanem a katolikus közösség számára is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a megújult várnegyed nemcsak kulturális, hanem lelki központként is szolgál majd.

A térállvány elbontása egy új korszak kezdetét jelzi a várnegyed újjáépítésében, és ezzel együtt a Veszprémi Érsekség is tovább folytatja küldetését, hogy a város és a közösség számára maradandó értékeket teremtsen.

A térállvány szerkezet bontását augusztus 26-án kezdik.

vehir.hu
további cikkek
A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász A tanévkezdést támogatta a Katolikus Karitász Ebben a tanévben a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg az ünnepélyes átadót – tájékoztatott kedden a Veszprémi Érsekség.  2024. szeptember 10. 18:36 A szárazság miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain Veszprémi Érsekség A szárazság miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain Idén extrém hőhullámok nehezítették a munkát, de az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász. 2024. szeptember 8. 12:13 Pénteken még liftezhetünk egy utolsót az óriásállványon, mielőtt elbontják Pénteken még liftezhetünk egy utolsót az óriásállványon, mielőtt elbontják 2022 tavasza óta áll a veszprémi várhegy keleti oldalán a tízemeletes háznál is magasabb, gigantikus térállvány. A Veszprémi Érsekség várfelújításának ikonikussá vált szerkezetét, a liftet augusztus 23-án még utoljára megnyitják a lakosság számára, így regisztrációt követően bárki élhet ezzel a különleges lehetőséggel.  2024. augusztus 22. 13:21 Több évszázados falképeket és kőfaragványokat restaurálnak a szakemberek a veszprémi Gizella Kápolnában Több évszázados falképeket és kőfaragványokat restaurálnak a szakemberek a veszprémi Gizella Kápolnában Több évszázados falképeket és kőfaragványokat restaurálnak a szakemberek a veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb épületében, a kalandos múltú Gizella Kápolnában. A 13. századi, kétszintes palotakápolna 2025 nyarára megújul – a látogatók előtt nemcsak az alsó szintet nyitják majd meg, de ünnepi alkalmakon az eddig szinte teljesen ismeretlen emeleti részt is. 2024. augusztus 15. 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.