Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gelencsér András vehette át a Volkra Ottó-díjat

2024. szeptember 4. 11:57
A közgyűlés a Pannon Egyetemen végzett kimagasló szakmai, oktatói és intézményvezetői munkája, valamint több évtizedes tudományos tevékenysége elismeréseként adományozott Volkra Ottó-díjat dr. Gelencsér András részére.

A díjat Porga Gyula polgármester és Abonyi János rektor adták át a Pannon Egyetem szerda délelőtti tanévnyitó ünnepségén. 

Gelencsér András 1990-ben szerezte meg okleveles vegyészmérnök diplomáját, és a Veszprémi Egyetemen kezdte meg akadémiai pályáját. 1990-től 1996-ig az egyetem Analitikai Kémia Tanszékén tanársegédi munkakört töltött be, valamint 1995-ben szerzett PhD fokozatot a környezettudományok területén. 1996-ban került az MTA-VE Levegőkémiai Kutatócsoportjához, majd 2002-ben MTA doktori címet szerzett. 2006-2007. időszakban a Pannon Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszék tanszékvezetője, szintén 2006-tól a Mérnöki Kar gazdasági dékánhelyettese volt 2014-ig. A Pannon Egyetem Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskolát vezette 2009-2010 időszakban. 2011 és 2015 között a Pannon Egyetem gazdasági ügyekért felelős rektori biztosa, valamint 2014-2015 között a Mérnöki Kar tudományos és stratégiai dékánhelyettese volt. Jelenleg is a Pannon Egyetem egyetemi tanára, 2015-től 2024-ig az intézmény rektora, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoport vezetője. 2019 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Szűkebb szakterülete a levegőkémia, ezen belül a légköri aeroszol részecskék kutatása. Munkásságának kiemelkedő eredménye annak kimutatása, hogy a humuszt tartalmazó anyagok egy része vízben oldódó részecskéket alkot, így fontos szerepet játszik a felhőképződésben, és végső soron a víz körforgalmának és az éghajlatnak a szabályozásában.

Rektorsága idejére tehető a Pannon Egyetem tudományos és oktatási tevékenységének jelentős fejlődése, az egyetem harmadik missziós tevékenységének jelentős megerősödése, továbbá az intézmény előrelépése a hazai és nemzetközi rangsorokban. Szívügye a tudománynépszerűsítés. Az egyetem korábbi rektoraként és a VEAB elnökeként fontosnak tartja a társadalmi érdeklődésre számot tartó témák tudományos igényű, széles szemléletű népszerű bemutatását.

Kiváló munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 2014-ben a levegőkémia területén elért kimagasló eredményeiért Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést vehetett át. Tudományos munkásságáért 2016-ban Veszprém Megyei Prima Primissima Díjjal tüntették ki, illetve 2017-ben Akadémiai Díjban részesült.
 

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.