Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban

2024. szeptember 6. 11:37
Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá.

Európa sorfordító éve volt 1989, amikor egy 40 évig működő rendszer összeomlott. Kísértetiesen hasonló a két alezredes története, akiket a regnáló hatalom - konkrét parancs nélkül - sorsukra hagyott! Ők azok, akik hatáskörüket túllépve, először a magyar-osztrák határon, majd a Berlini Falnál puskalövés nélkül tömegeket engedtek Nyugatra. A film középpontjában álló drámai esemény, egy keletnémet család tragédiája bizonyítja, milyen lehetett volna egy másik forgatókönyv.

A filmhez kapcsolódóan Orosz István Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, filmrendező, a Nemzet Művésze grafikáiból, valamint Cakó Ferenc Kossuth-díjas alkalmazott grafikus, animációs filmrendező, kiváló és érdemes művész rézkarcaiból és homokanimációs képeiből nyílik kiállítás a FOTON-ban, amely október 17-ig látogatható.

A vetítést követően Szalay Péterrel, a film rendezőjével közösen a kiállítást megnyitja: Oberfrank Pál Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Az ingyenes vetítés helyre szóló regisztrációhoz kötött. A regisztrálni ide kattintva lehetséges és a 0 Ft-os regisztrációs jegy megvásárlásával érvényesül. Regisztráció után a helyre szóló jegyet e-mailben megküldi a jegyrendszer. Illetve személyesen a Foton Audiovizuális Centrum kávézó pultjában, nyitvatartási időben is lehet regisztrálni a vetítésre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.