Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve

2024. szeptember 6. 14:59
Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év.

Az ünnepi szentmisét követően ünnepélyesen is megnyitották a 2024/2025-ös tanévet. Udvardy György érsek köszöntötte elsőként az elsőéves hallgatókat. Kiemelte: köszöni a bizalmat, amit megadva a fiatalok a Veszprémi Érseki Főiskolát választották. A tanulás önmagában is bizalmat feltételez, amit nem csak kifejezni, de megerősíteni is kell: méghozzá a tudomány iránt. Ma sokan megkérdőjelezik a tudomány fontosságát – folytatta az érsek –, sok a tennivaló tehát a bizalom még erősebb elmélyítésében.

Hozzátette: a bizalom a tanárok iránt is fontos, ahogy a megszerzett tudás felé is. Udvardy megköszönte Sebestyén József rektornak, amiért nem is egyszerű körülmények között új szakokat tudott akkreditáltatni, és ezzel a főiskolát felvirágoztatta, ahogy ezt a számok is mutatják. Kiemelte: aki a szociális irányt választja, jót akar az embernek, így az Istennek.

Hegedűs Barbara alpolgármester is köszöntötte az elsőéves hallgatókat. Egy új tanév kezdete mindig izgalmas, és egyben jó lehetőség a számvetésre, amikor saját céljainkat, terveinket is újra gondolhatjuk. Hová tartunk? Az önmagunkkal való találkozás ilyenkor nagyobb szerepet kap, ennek kidolgozásával a közösség felé is adni tudunk. A lelki növekedés ideje jön el ilyenkor, ebben a folyamatban nem mindig könnyű felismerni, milyen feladatot szán nekünk Isten, de a teendők, a feladatok mind irányt mutathatnak.

Hozzátette: az emberi lélek és az egymás iránti felelősség fontos és pótolhatatlan, a digitális tér sem helyettesíti. A jövő nemcsak a technológiával, hanem az egymásra figyeléssel is fejlődhet. Veszprém városának képviseletében elmondta, a hely ereje és jövője nagyban függ a főiskolától, amely akkor lehet erős, ha az emberek figyelnek egymásra, erősítik egymást. Arra biztatta a gólyákat, vegyenek részt a város mindennapi életében, élvezzék a lehetőségeket, és közben építsék Veszprémet.

Sebestyén József, az intézmény rektora úgy fogalmazott: jó reményekkel vág neki az új időszaknak, igazi ünnepként gondol tehát magára a rendezvényre is, hiszen az intézmény újraalapítása óta idén tudták a legtöbb hallgatót felvenni a főiskolára. A kétszáznegyven új hallgató közül kilencvenen kezdik meg az új szakot, vagyis a csecsemő- és kisgyermek nevelő alapképzési szakot. Dinamikus fejlődés jellemzi a főiskolát, a rektor bízik abban, hogy még több új szakot tudnak majd beindítani, mint például az ápolási és betegellátási alapszakot. A szociális ágazat részére minél több szakembert szeretnének képezni, ahogy eddig is tették.

Az intézmény iránt egyre többen érdeklődnek, a rektor úgy fogalmazott, hogy sikerült kilépni az árnyékukból, hozzátette: a Pannon Egyetemmel közösen szeretnék elérni, hogy a hitéleti gyökerektől nem elszakadva erősödjenek a pedagógiai képzésekben is.

A rektor elmondta: Veszprém egy különleges ékköve az országnak, kisebb történelmi kitekintéssel is megalapozta mindezt. Hozzátette: a tavaly Európa Kulturális Fővárosa címet is viselő hely számos lehetőséget nyújt. Büszkén köszöntötte végül az elsőéves csecsemő- és kisgyermek nevelő alapképzési szak hallgatóit, nagy álom valósult meg azzal, hogy sikerült akkreditálni ezt a rendkívül hiánypótló képzést.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Alfa generáció és mesterséges intelligencia: út a jövő oktatásához oktatás Alfa generáció és mesterséges intelligencia: út a jövő oktatásához A Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikuma adott otthont a "Jövőformálók: Alfa generáció a Mesterséges Intelligencia világában" című konferenciának szombaton. 2024. szeptember 14. 22:39 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.