Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pezsgett a börgöndi égbolt a gépmadaraktól

2024. szeptember 10. 14:55
Hétvégén tartották a hagyományos Börgöndi Légiparádét, a Dunántúl egyik legnagyobb rendezvényét, amelyen bemutatkoztak hazánk égboltján felfedezhető katonai és civil repülők és helikopterek. Fotóriporterünk ott volt az eseményen, cikkünkben pedig megmutatjuk a legjobb pillanatokat.

A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület 29. alkalommal rendezte meg Székesfehérvár határában található repülőtéren a Börgöndi Légiparádét, amelyen bemutatkoztak a magyar repülés és a repülőeszközök, a Magyar Honvédség légiereje és földi alakulatai.

Az idei légiparádé is széles választékot kínált, a motoros műrepülés területén Veres Zoltán MXS gépével, Vári Gyula - korábbi MIG 21-es és MIG-29-es pilóta - új gépével, egy JAK-55 géppel érkezett. Látható volt a magyar fejlesztésű Genaviation GenPro műrepülőgép, a Dolhai Krisztián tervezte Altus, amely már öt világrekordot repült, valamint a sugárhajtású L-29 Delfin kiképzőgép.

Az eseményen szerepelt a magyar katonai repülést meghatározó két helikopter, a KA-26-os és a MI-2-es, a szolnoki alakulattól dinamikus és statikus bemutatót tartott egy H145M helikopter, továbbá repült a magyar fejlesztésű HungaroCopter könnyűhelikopter is.

A légiparádét Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter nyitotta meg, aki elmondta, a magyar kormány, amint az ország gazdasági teljesítőképessége lehetővé tette, komoly haderőfejlesztési és honvédelmi programba kezdett, így a légierőt is átfegyverezték az elmúlt években.

Szalay-Bobrovniczky KristófSzalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség forgószárnyas és merevszárnyas repülőeszközei vadonatújak, új Airbus helikopterflotta épült ki, a Gripen flotta négy harcászati vadászbombázóval egészül ki és néhány nappal ezelőtt érkezett meg a brazil Embraer gyár KC 390-es szállító repülőgépe.

Szólt arról, hogy jövőre új sugárhajtású kiképző repülőgépek érkeznek, valamint folyamatosan állnak rendszerbe a légvédelem legkorszerűbb, világszínvonalú eszközei, amelyek a magyar légtér biztonságáról gondoskodnak.

A légiparádéról teljes galériánkat ide kattintva tekinthetik meg:

Galéria
Pezsgett a börgöndi égbolt a gépmadaraktól
vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  ma 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. ma 19:43 A Túrajó úgy mutatja meg az inotai hőerőművet, ahogy eddig senki nem látta még A Túrajó úgy mutatja meg az inotai hőerőművet, ahogy eddig senki nem látta még Egy ipari lifttel hatvan méter magasra lehet felmenni az inotai hőerőmű egyik hűtőtornya mellett, ami nem csak a kilátás szempontjából kínál lebilincselő élményt, de az egykori erőmű működését is még közelebbről meg lehet ismerni. ma 16:55 Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért Ursula von der Leyen Európai Unió Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke egészségügyért és az állatjólét biztosításáért felelős portfólió betöltésére jelölte Várhelyi Olivért magyar uniós biztost, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős. ma 11:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.