Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy évad tanulságai, egy régió jövője

2024. szeptember 11. 12:02
Kétnapos szakmai konferencia keretében mutatják be az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat eredményeit, illetve Veszprémben és a régióban rejlő további lehetőségeket.

A szeptember 11. és 12. között zajló szakmai tanácskozás során olyan kérdéseket járnak körbe, mint például hogyan tud a kultúra egy város és egy régió hosszútávú fejlődésének motorja lenni? Milyen örökséget hagy ránk az Európa Kulturális Fővárosa program? Milyen jövőképrajzolódik ki Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára, és melyek azok a jó gyakorlatok, amelyek Európa-szerte adaptálhatók?

Az előadások és kerekasztal-beszélgetéseket hazai és nemzetközi településfejlesztési és turisztikai szakemberek, az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városok és a VEB2023 program partnerei tartják, akik nem csak az elért sikerekről ejtenek majd szót, hanem a hiányosságokat is megvitatják, hogy lehetőséget adjanak a további fejlődésre.

Az eseményt Porga Gyula polgármester nyitotta meg szerda reggel az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban. Az egykori gyermekkórházból lett épület ad otthont a konferenciának, tökéletesen bemutatva, hogy milyen fontos és kézzelfogható értékeket is lehet teremteni egy olyan kulturális kezdeményezésből, mint az EKF-program.

Köszöntőjében a polgármester ösztöndíj-programhoz hasonlította az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot, melynek már a felkészülési szakaszában és később a megvalósítás során is minden nap tanulhattunk valami újat a városról és a közösségeinkről is. A tanulási folyamat most véget ért, a tapasztalatokat összegyűjtve pedig egy másik szakasz kezdődik el a régió életében.

A polgármester úgy véli, hogy kézzel fogható bizonyítékot találtunk rá, hogy a kultúra igenis városépítő eszköz. És nemcsak városépítő eszköz, de egyben közösségépítő is. 2023 sikereiért Veszprém mellett 116 település és önkormányzat dolgozott együtt az elért eredményekért, amelyre nemzetközileg is büszkék lehetünk.

,,A mi sikerünknek az egyik kulcsa az az, hogy sikerült ezt a bizalmat létrehoznunk, és sikerült ezt a bizalmat napról napra erősíteni. Az előttünk álló időszak nagyon fontos kihívása az, hogy ezt tovább tudjuk erősíteni, hiszen csak együtt tudunk erősek lenni. Külön-külön gyengék vagyunk. Ha összefogunk, ha közös célokat tudunk megfogalmazni, akkor bármire képesek vagyunk” – emelte ki Porga Gyula.

A konferencia lehetőséget teremt arra, hogy ezt az összefogást nemzetközi szinten is deifiniálja a régió, hiszen olyan példát állítottunk fel Európában, amelyre eddig nem volt precedens.

A szerdai előadók között többek között beszél majd Vladimír Šucha az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének vezetője, Charles Landry szerző, Comedia és a Creative Bureaucracy Fesztivál társalapítója, vagy például Markovits Alíz Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is. Csütörtökön dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tart előadást és részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen is ,, A Bakony-Balaton régió jelentősége Európa kulturális térképén” címen. Ezen a napon esik majd szó az Európa Kulturális Fővárosa programok tapasztalatairól és hatásairól is, Greg Richards professzor érkezik például a tilburgi egyetemről előadást tartani.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Középkori harcosok viadala Veszprémben Középkori harcosok viadala Veszprémben Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába. ma 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. ma 16:55 Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. tegnap 12:47 Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen közélet Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen Szeptember 14-én a veszprémi ActiCityben rendezték meg az Országos Sclerosis Multiplex Napot. A rendezvény középpontjában a szklerózis multiplexszel (SM) élők támogatása és közösségépítése állt, amely egy olyan betegség, amely Magyarországon is több ezer embert érint. 2024. szeptember 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.