Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megnyílt Lugossy Mária retrospektív kiállítása

2024. szeptember 12. 15:42
Szerda este nyílt meg Lugossy Mária retrospektív kiállítása a Bohus-Lugossy Alapítvány és a Művészetek Háza Veszprém közös szervezésében, a Dubniczay-palota Várgalériájában, többek között azzal a céllal, hogy a város lakói megismerjék Lugossy Mária különleges és világviszonylatban is jelentős alkotói életpályáját, melyért számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazta a szakma.
 

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója köszöntötte a művészet kedvelőit, s rögtön köszönetet mondott a Bohus-Lugossy Alapítványnak és a Laczkó Dezső Múzeumnak a kiállítás létrejöttéért.

Porga Gyula polgármester a város nevében üdvözölte a megjelenteket, s rávilágított a művész és a város fontos szerepére. A veszprémiség fogalmával kezdte, melynek jelentését igencsak kitágították. A polgármester szerint nem csak az a veszprémi, aki itt születik, hanem az is, akinek Veszprémben van műve – úgy, mint például Lugossy Máriának is. A polgármesternek egyszer volt szerencséje találkozni a művésszel, de az mindenképpen elmondható, hogy a város és Lugossy kapcsolata remek volt, annál is inkább, mert Lugossy készítette a városnak a millenniumi emlékművet.

Porga arra biztatta Lugossy gyermekeit, hogy ápolják tovább a tradíciókat, és vigyék tovább az üvegművészet szerepének jelentőségét.

Gopcsa Katalin művészettörténész szavai nyitották meg hivatalosan is a kiállítást, melyet végül Herth Viktória tolmácsolt. Kisebb kitekintést tett az üvegművészet történetében: itthon az üvegszobor kifejezést először az 1980-as évek hallottuk, de az üveg már korábban művészi médiummá vált. Lugossy az elsők között jelent meg nemzetközi kontextusban is, s nem csak saját pályáját egyengette, de felkarolta a fiatalokat is.

Többféle anyaggal dolgozott, így fémmel, gránittal, agyaggal, bronzzal, tükörrel és fénnyel is.

Alkotásai megtalálhatók a legrangosabb hazai és nemzetközi köz-és magángyűjteményekben, többek közt a párizsi Musée du Louvre, a londoni The British Museum, a New York-i The Corning Museum of Glass, a tokiói Suntory Museum, valamint Veszprém városa és a Laczkó Dezső Múzeum is büszkélkedhet Lugossy-művekkel.

A kezdeti geometrikus-konstruktív nyelvezetet fokozatosan váltotta fel az organikus világot megidéző motívumokra alapozott kompozíciók sora, amelyek sorában később megjelentek, és az 1990-es évektől egyre hangsúlyosabbá váló, zárványszerűen előtűnő emberalakok, illetve testmaradványok. Kisplasztikák mellett a pályakezdő periódustól kezdve előszeretettel fordult a kisszobrok és az adott kiállítási teret berendező installációk felé, majd pályázatnyertes munkáinak megvalósítása révén több köztéri, monumentális, emlékműfunkciót szolgáló alkotása is megvalósulhatott, így Székesfehérváron, Veszprémben, Tatán és Budapesten.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Középkori harcosok viadala Veszprémben Középkori harcosok viadala Veszprémben Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába. tegnap 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:55 Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. 2024. szeptember 16. 12:47 Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen közélet Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen Szeptember 14-én a veszprémi ActiCityben rendezték meg az Országos Sclerosis Multiplex Napot. A rendezvény középpontjában a szklerózis multiplexszel (SM) élők támogatása és közösségépítése állt, amely egy olyan betegség, amely Magyarországon is több ezer embert érint. 2024. szeptember 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.