Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Hogyan zajlik egy modern fogimplantátumos beavatkozás?

2024. szeptember 16. 13:17

Ebben a cikkben egy páciens esetét osztjuk meg, ami ösztönzőleg hathat mindannyiunkra. Hiszen a mai modern implantológiai kezeléseknek hála van rá mód, hogy orvosoljuk a foghiányt, még az egészen kritikus állapotú szájüreg is helyrehozható.

Az alábbiakban az Andersen Fogászat implantátumos beavatkozásáról írunk, arról, hogy milyen állapotból milyen eredmény érhető el, és mi a kezelés menete.

Foghiány, csökkent rágóképesség, elszíneződött tömések

Amikor a páciens felkereste az említett klinikát meglehetősen rossz állapotban volt a szájürege, több foghiány mellett törött fogak is nehezítették az életét. A felső protézis nem rögzült az elvárt módon, szintén problémát jelentettek a korábbi elszíneződött tömései, valamint a régi fémkerámia koronái.

A kezelési terv magába foglalta a foghúzást, a gyökérkezelést, a csapos fogfelépítményt, 6 db fogimplantátumot és 28 fémkerámia koronát. Persze mindezt egy átfogó konzultáció és állapotfelmérés előzte meg. 

A beavatkozás célja nemcsak a funkcionalitás biztosítása volt, hanem esztétikai szempontból is javulást szerettek volna elérni.

A kezelés első lépése – az implantátumok behelyezése

Először a 6 db implantátumot ültették be, illetve csontpótlásra is szükség volt. Az implantációs beavatkozás után általában 3-6 hónap a regenerációs idő. Ez annak függvénye, hogy milyen az állkapocscsont állapota, és hogy hová kerül az implantátum, a szájüreg mely területére. A páciens esetében az implantációval egyidejűleg a csontpótlásos kezelést is elvégezték, így 6 hónapnyi gyógyulási időt határoztak meg. 

A következő lépés – fogak felépítése, koronák behelyezése

Amint letelt a megszabott regenerációs idő, megkaphatta a 28 fémkerámia koronát, illetve egy harapásemelő sínt. Mindezt azzal a céllal, hogy védelmet biztosítsanak a fogak számára alvás közben a fogcsikorgatással, szorítással szemben.

Ezen a ponton a pácienseknek lehetőségük nyílik kipróbálni az új koronákat, felmérni, hogy mennyire komfortosak, megfelelően funkcionálnak-e. Ha pedig korrekcióra, igazításra lenne szükség, azt elvégzik a szakemberek.

Hogyan nyilatkozott a páciens a kezelésről?

Nemcsak szakmai szempontból volt megelégedve az eredménnyel, külön kiemelte, hogy fájdalommentesen, empatikusan zajlott a beavatkozás minden lépése, nyugodt, barátságos környezetben. Egyáltalán nem érezte stresszesnek magát, és bár az emberek többsége retteg a fogorvosi vizsgálatoktól, ő már várja a következő kontrollt.

A fenti eset is jól példázza, hogy van mód a foghiány orvoslására, visszaszerezhető a magabiztos mosoly, a gyönyörű fogsor. Csupán be kell jelentkezni a fogászatra egy előzetes konzultációra, állapotfelmérésre, amelyet követően meghatároznak egy kezelési tervet.

Nemcsak a megjelenésünk múlik mindezen, hanem az életminőségünk is, a korszerű fogimplantátumos beavatkozásoknak hála, az elvesztett fogak pótolhatók.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.