Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon

tegnap 21:58 // Forrás: HUMDA
Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt.

A Balaton Park Circuit felkerült a MotoGP és a Superbike 2025-ös versenynaptárába, így a világ egyik legizgalmasabb sportágai ismét Magyarországon lesznek. A pályát és a környező létesítményeket modernizálják, hogy világszínvonalú infrastruktúrával és szolgáltatásokkal fogadhassák a versenyzőket és szurkolókat. A Balaton partján fekvő pálya látványos környezetet kínál, Közép-Európa legnagyobb tava mellett.

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP és a Superbike jogtulajdonos, a Dorna Sports vezérigazgatója hangsúlyozta: „Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Balaton Park Circuit szerepel a MotoGP és a WorldSBK 2025-ös versenynaptárában. A pálya látványos helyszínen van, biztos vagyok benne, hogy a nézők számára is fantasztikus célállomás lesz.”

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. igazgatósági elnöke kiemelte, hogy „Végre beérik kollégáimmal közös sok éves munkánk gyümölcse, amelynek köszönhetően bekerültünk a világ egyik legnézettebb sportágának versenynaptárába.” Hozzátette, hogy a versenyek nemcsak sportesemények, hanem lehetőséget adnak a hazai mérnöki tudás és turisztikai komplexitás nemzetközi bemutatkozására is.

A pálya jelenleg FIA Grade 2 licenccel rendelkezik, de a MotoGP-hez szükséges FIM Grade A licenc követelményeinek is meg kell felelnie. A tervezett fejlesztések között szerepel a pálya biztonságának növelése: az 7-es kanyar két kisebb sugarú kanyarral bővül, a 11-es kanyarnál új sikán épül, és egy technikás kanyarkombináció is kialakításra kerül. Ezek a változtatások a biztonság növelését szolgálják, miközben a versenyzők számára izgalmas kihívásokat nyújtanak.

Talmácsi Gábor, a világbajnok motorversenyző elmondta, hogy „A magyarországi MotoGP- és Superbike-futamok megrendezése nem csupán sportesemény, hanem lehetőség arra, hogy előre lendítsük a fiatal motorosok karrierjét, és fókuszba állítsuk a sportot.”

A Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Hermann Henrik hozzátette: „Már 2004-ben volt lehetőségem a Dornával találkozni és arról álmodozni, hogy Magyarországon újra lesz Gyorsasági Világbajnokság. Az, hogy most ennyire közel állunk ehhez a célhoz, igazán izgalmas.”

A Balaton Park Circuit felkészülése és a versenyek rendezése nagy jelentőséggel bír az egész balatoni térség számára, és az új fejlesztések biztosítják, hogy a legmagasabb színvonalú sportélményt nyújthassák a világszínvonalú motorversenyzőknek.

Magyarország először 1990-ben rendezett MotoGP futamot a Hungaroringen. A történelmi esemény során a legnagyobb sztárok álltak rajthoz, köztük a legendás Wayne Rainey és Kevin Schwantz. Rainey, aki a Yamaha színeiben indult, végül a szezon során megszerezte az első világbajnoki címét, ami meghatározta a következő évek MotoGP-dominanciáját. A verseny különösen emlékezetes volt a magyar közönség számára, hiszen ekkor láthatták először élőben a gyorsasági motorversenyzés legnagyobb alakjait, ami az ország motorsport-történetének egyik csúcspontját jelentette. A Magyarországon rendezett második MotoGP futamot 1992-ben tartották, de ezt követően a sportág hosszú időre eltűnt hazánk naptárából. Most, több mint három évtized után, a Balaton Park Circuit újra lehetőséget ad a magyar motorsport rajongóinak, hogy élőben élvezzék a MotoGP világklasszis versenyeit.

vehir.hu
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. 2024. szeptember 18. 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.