Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új társat kap a Föld, de a kapcsolat nem lesz hosszú

2024. szeptember 24. 11:30
Szeptember 29. és november 25. között a Hold mellett egy másik égi kísérő is csatlakozik a Földhöz, ezután folytatja útját a naprendszerben.

Madridi csillagászok idén nyáron fedezték fel azt a körülbelül 10 méter átmérőjű aszteroidát, amit október és november hónapban a Föld gravitációs ereje miatt bolygókörüli pályára áll, kvázi egy második holdként kíséri majd a Földet.

A Space.com erről szóló cikkét az Időkép szemlézte, amiben leírják, hogy a „minihold” szűk két hónapig marad földkörüli pályán, ezután tovább folytatja útját a világűrben.

Az aszteroida az Arjuna aszteroidaövből származik, vagyis természetes eredetű, nem mesterséges hold vagy műhold. Ez az aszteroidaöv egy másodlagos aszteroidaöv, mely űrkőzetekből áll, és a Földhöz nagyon hasonló pályát követ. A Naptól vett átlagos távolsága nagyjából 150 millió kilométer.

A 2024 PT5 névre keresztelt aszteroida társaihoz hasonlóan meglehetősen kis sebességgel halad, körülbelül 3540 km/h-val. Emiatt közel két hónap lesz, mire nagyjából körbejárja a Földet, viszont nem fog teljes pályát követni bolygónk körül.

Az aszteroida viszont szabad szemmel és amatőr távcsövekkel nem lesz megfigyelhető, mivel túl kicsi, valamint halvány lesz a Föld közelében. Így csak a profi csillagászok által használt nagy teljesítényű teleszkópokon keresztül lesz látható a Föld körül vendégeskedő minihold.

vehir.hu
további cikkek
Búcsúzik a képviselő-testület közélet Búcsúzik a képviselő-testület Utoljára ülésezett a 2019-ben megválasztott képviselő-testület csütörtökön a Városháza Kossuth termében. tegnap 16:55 A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A legtöbb munkavállalót zavarja, ha nem kap visszajelzést az állásjelentkezésére, ami gyakran bizonytalanságot szül. Ennek okát akadnak, akik magukban, a leadott pályázat gyenge minőségében látják vagy abban, hogy ők maguk nem voltak szimpatikusak a vállalatnak - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből. A jó jelöltélmény és a vállalat pozitív munkaadói hírnevének fenntartása miatt viszont fontos odafigyelniük a cégeknek a visszajelzésekre. 2024. szeptember 25. 15:18 Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Közismert cél, hogy Veszprém önkormányzata megpályázza a 2026-os európai sportrégió címet. A folyamat első lépését csütörtökön tette meg a közgyűlés, amikor elindította a pályázat összeállítását célzó munkafolyamatot. tegnap 14:58 A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás árvíz A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban. 2024. szeptember 25. 8:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.