Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új nevek kerülnek fel Veszprém térképére

ma 12:18
Lépcsőt, járdát, zsákutcát is elneveznek a városban. A közterület-elnevezések nem járnak házszám-változásokkal.

Az Utcanévi Munkacsoport javaslatai alapján a közgyűlés négy új földrajzi név elfogadásáról döntött csütörtökön. 

Platán sor 

Az első rögtön egy kakukktojás: a leendő Platán sor ugyanis nem közterület, hanem egy magántulajdonban lévő út Jutaspusztán, ami a Major utcáról nyílik. Az ingatlan tulajdonosa kezdeményezte az utca elnevezését, és ő vetette fel a Platán sor megnevezést is, mivel az út melletti zöldsávban platánfákat telepített. A munkacsoport támogatta a javaslatot.

Nagyállomás köz

Jelenleg a Balaton pláza és a Gyárkert-parkoló között húzódik az a járda, amely összeköti az Újtelepet a Budapest úttal. Korábban itt volt az a vasúti gyalogos felüljáró, vasúti híd, amely 1941-től 1975-ig lehetővé tette könnyen elérni az Újtelep lakosságának az egykori vasútállomás megközelítését. Az átjáró a Nagyállomás köz nevet veszi fel, ezzel emléket állítva az 1896-ban épített és 1972-ben eredeti szerepétől ugyan megfosztott, de épületként ma is létező, jó állapotban lévő egykori vasútállomásnak. 

Diák lépcső

A Ranolder térről az Óváros térre vezető lépcsőnek a II. világháború előtt Diák lépcső volt a hivatalos neve, feltehetőleg a várba járó diákoknak a Jókai Mór utca és a vár közti forgalmára utalva. A lépcső neve azóta feledésbe merült. Utóbb felvetődött, hogy ezt az 1824-ben létesült lépcsőt építtetőjéről, Márkus József (1763--1834) ezredeskapitányról kellene elnevezni, a munkacsoport azonban úgy döntött, hogy „Márkus József érdemei végül is nem tekinthetők olyan mértékűnek, melyek miatt a történelmi városközpontban, kiemelten frekventált helyen feltétlenül közterületnek kellene viselnie a nevét.” A hivatalos utcanév tehát a korábban már létező Diák lépcső megnevezés lesz, Márkus munkássága előtt pedig inkább valamilyen emléktáblával kellene tisztelegni a szakemberek szerint. 

Nyúlkerti út

A Jeruzsálemhegyről az állatkert Gulya-dombi parkolójához vezető keskeny utcácska is név nélkül tengődött mindeddig, ez azonban most végre megváltozik! A munkacsoport javaslata alapján az itteni terület korábbi dűlőnevét vehetné fel az utca, ami így továbbvihetné a történelmi időkből származó elnevezést. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Búcsúzik a képviselő-testület közélet Búcsúzik a képviselő-testület Utoljára ülésezett a 2019-ben megválasztott képviselő-testület csütörtökön a Városháza Kossuth termében. tegnap 16:55 Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Közismert cél, hogy Veszprém önkormányzata megpályázza a 2026-os európai sportrégió címet. A folyamat első lépését csütörtökön tette meg a közgyűlés, amikor elindította a pályázat összeállítását célzó munkafolyamatot. tegnap 14:58 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54 Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.