Minderről az Index számolt be, akik leírják, hogy az először az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét egy közösségimédia-hírre, ími arról szólt, hogy a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását.
A Nébih ezután azonnal felvette a kapcsolatot a szlovák kollégáival, majd a magyar területeken is elvégezték a mintavételt.
A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból, viszont az idősebb növényevő halakban már meghaladta a tervezet szerinti határértéket az arzén. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak.
Kiemelték, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna. Az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele azonban már egészségügyi kockázattal járhat, ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.