Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt dr. Karsai Dániel alkotmányjogász

ma 8:36
Dr. Karsai Dániel halálának hírét testvére, Karsai Péter szombaton késő este jelentette be közösségi oldalán.

47 éves korában elhunyt dr. Karsai Dániel alkotmányjogász, aki három éven át küzdött ALS-betegésével. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy eutanáziához folyamodhasson, méltóságteljes búcsúzás reményében. Dr. Karsai Dániel halálának hírét testvére, Péter jelentette be közösségi oldalán:

“Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALS-sel. Mindig velem, velünk leszel, Bro. Imádlak!”

Középiskolai tanulmányait 1991 és 1995 között a Berzsenyi Dániel Gimnáziumbanfolytatta.[14] Az ELTE Jogi Karát 2001-ben végezte el; egyetemi tanulmányai után az Alkotmánybíróságon helyezkedett el. Ezt követően az Igazságügyi MinisztériumKözjogi Kodifikációs Főosztályán dolgozott; ekkor kapott lehetőséget arra, hogy egy szakmai gyakorlat keretében megismerje a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) működését. Strasbourgban állást ajánlottak a fiatal jogásznak, ezt követően négy évig dolgozott Franciaországban; több mint ezer angol és francia nyelvű EJEB-határozattervezet elkészítésében vett részt.

2009-ben hazatért, és egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársaként folytatta jogi pályafutását. 2011-ben önálló ügyvédi irodát alapított. Ügyvédként több mint ezer ügyfelet képviselt az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság előtt. Ügyvédi irodája számos esetben sikerrel képviselt elítélteket a magyar állammal szemben az elítéltek méltatlan fogvatartási körülményeire hivatkozva. 2020-ban sikertelenül támadta meg az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, melynek értelmében az állam által kifizetendő kártalanítást nem lehet ügyvédi letéti számlára utalni, hanem közvetlenül az elítéltek bv-intézet által vezetett számláira, illetve a sértetteknek kell eljuttatni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.