Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ezek a kukák felszámolják a káoszt

ma 9:05

Minden konyhában központi kérdés a hulladék kezelése. Hol tároljuk? Hogyan gyűjtsük szelektíven a szemetet? És miként kerüljük el, hogy a szemetesből áradó szag elárassza a lakást? Ismerős probléma, igaz?

Egy praktikus tárolórendszerrel végérvényesen megszabadulhatunk a szelektív hulladékgyűjtés összes nyűgjétől, és átláthatóbbá tehetjük a konyhát. Akár fiókba, akár nyíló ajtós szekrénybe is felszerelhetjük. Mindkettőre van megoldás a Sevroland által forgalmazott hulladéktárolók kínálatában.

Mit hova tegyünk?

Hiába döntjük el, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, ha gyakran nem világos, mit hová tehetünk. Kezdjük az alapokkal, és tájékozódjunk a helyi újrahasznosítási szabályokról. Szánjuk rá egy kis időt, és olvassunk utána, milyen anyagokat lehet elkülönítve gyűjteni, illetve hova kerülhetnek ezek az anyagok.

Alakítsunk ki egy egyszerű, érthető rendszert otthon. Jelöljük meg a tárolókat, kukákat színkódokkal vagy piktogramokkal, hogy egyértelmű legyen a családtagok számára, mit hová tegyenek. Tanácsos átöblíteni, kimosni mindent, mielőtt kidobnánk.

Kihúzható hulladéktárolók

Egy jól megtervezett hulladéktároló rendszer több rekesszel rendelkezik. Egy helyen, mégis külön gyűjthetjük a műanyagot, a papírt, a fémet és az üveget. Sokkal kényelmesebb, ha mindjárt az elején a helyükre kerülnek a csomagolóanyagok, mintha utólag kellene őket kiválogatni.

A rekeszek kevesebb helyet foglalnak, mint a hagyományos szemetesek. Emellett az automatikusan záródó fedél is nyomós érv lehet egy szűk konyhában vagy ott, ahol kevésbé megoldott a szellőzés.

Háztartási eszközök egy helyen

A tisztítószerek, mosogatószerek és egyéb konyhai kellékek gyakran össze-vissza a hevernek a szemetes mellett, a konyhaszekrények alján. Egy több fakkos tárolóban a flakonoknak is kijelölhetünk egy rekeszt.

Nem kell többé bebújni a mosogató alá, hogy megtaláljuk a szivacsot vagy a fertőtlenítőt. Ha új konyhát tervezünk vagy felújítunk, gondoljunk a beépített hulladéktároló megoldásokra, mert nagyon le tudják egyszerűsíteni a házimunkát.

Alkalmazkodás a változó igényekhez

A konyhai szokásaink idővel változhatnak. Ma még csak két rekeszre van szükség, de mi lesz holnap? Olyan hulladéktároló megoldást érdemes beépíteni, ami képes alkalmazkodni a változó igényekhez. A moduláris kialakítás előnye, hogy bővíthető, átrendezhető, így lépést tud tartani a háztartásunkkal.

Okos vásárlás, kevesebb szemét

A konyhánk lehet egyszerre rendezett, praktikus és környezettudatos. Főleg, ha eleve okosabban vásárolunk. Válasszunk olyan termékeket, amelyek kevesebb csomagolóanyag felhasználásával kerültek a polcra. A műanyag helyett részesítsük előnyben az üveg- vagy papírcsomagolást.

Emellett mi magunk is adhatunk új életet a tárgyaknak. A régi üvegedényből varázsolhatunk dísztárgyat, a papír pedig jó lehet zöldségpucoláshoz.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.