Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sporttal népszerűsítették a honvédelmet

ma 15:01
Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak.

Kedden délelőtt a Jutasi úti sporttelepen gyülekezett az a közel hetven fiatal, akik a térség tizenhat középiskolájából érkeztek, hogy részt vegyenek a toborzó katonák által szervezett immáron hagyományos haditorna versenyen.

A megjelenteket elsőként Soós Gyula alezredes, a Veszprémi Toborzóiroda parancsnoka köszöntötte, aki amellett, hogy ismertette a szabályokat mindenkinek felhívta a figyelmét a fairplay-re. Elmondta, hogy a versenyszámokat úgy szervezték meg, hogy azok tükrözzék azokat a képességeket – elméleti és fizikai szempontból is – amelyekre a hivatásos katonáknak is szüksége van a mindennapok során.

Ennek fényében volt fegyveres váltófutás, kézigránát célba dobás, akadálypálya, de számot kellett adni katonai elméleti ismereteikről és elsősegélynyújtási képességeikről is a fiataloknak.

A haditorna versennyel a Magyar Honvédségnek minden évben az a célja, hogy a sport eszközeivel népszerűsítse a honvédelmet és megismertesse annak értékeit a civilekkel is. Továbbá, hogy a fiatalok ügyességének és jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztéséhez is hozzájáruljon.

Idén a tizenhat csapat közül a balatonfűzfői VSZC Öveges József Technikum és Kollégiumiskola diákjai bizonyultak a legjobbnak a vármegyében, rájuk ezután az országos döntő kihívásai várnak. Mádoik helyezést ért el a Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Várpalotáról, harmadik helyezettek pedig a pápai Petőfi Sándor Gimnázium diákjai lettek.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Seregszemlét tartott a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter Veszprémben Seregszemlét tartott a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter Veszprémben Sulyok Tamás és Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyar Honvédség technikai és terepgyakorlati bemutatóin vettek részt Veszprémben és Hajmáskéren. 2024. szeptember 3. 12:02 Mit jelent ma tartalékos katonának lenni? Magyar Honvédség Mit jelent ma tartalékos katonának lenni? A mai huszon- és harmincévesek már csak az apáik és nagyapáik anekdotáiból ismerhetik, hogy milyen volt egykor a sorkatonai szolgálat. Habár ez a kötelező szolgálatot 2004-ben felfüggesztették, a Magyar Honvédség állománya és technológiai felkészültsége folyamatosan növekszik és fejlődik, aminek egyik fontos pillérét a tartalékos honvédek alkotják. Az ő toborzásukról, kiképzésükről és feladataikról is beszélgettünk Soós Gyula alezredessel, a Veszprémi Toborzó Központ parancsnokával. 2024. július 1. 22:18 Egykor a Monarchia büszkesége volt, ma szellemkastély történelem Egykor a Monarchia büszkesége volt, ma szellemkastély Még sehol nem voltak az oroszok, de még a németek sem, amikor a Hajmáskér melletti lőtéren már dörögtek az ágyúk. Ugyan a mozsárágyúkat azóta felváltották a Leopard-tankok, a lőtéren pedig külföldi NATO-katonák és a Magyar Honvédség egységei gyakorlatoznak, Hajmáskéren a régi tüzérségi kaszárnya kastélyszerű épülete máig őrzi a Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházásának emlékét. Bejutottunk az idő vasfoga által megtépázott épületbe, cikkünkben pedig képekkel is bemutatjuk, hogy milyen állapotban van az az épület, aminek átadóján egykor maga a Habsburg főherceg is részt vett. 2024. július 11. 9:20 Félezren vettek részt a centenáriumi Jutasi Őrmester túrán katonaság Félezren vettek részt a centenáriumi Jutasi Őrmester túrán Több mint ötszáz veszprémi és környékbeli fiatal sorakozott fel csütörtök reggel az Óváros téren, hogy elinduljanak a centenáriumi Jutasi Őrmester túrán, felidézve a legendás altisztképző hagyományait és tisztelegve a katonai értékek előtt. 2024. május 30. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.